reakcije u saboru

Hasanbegoviću nije zasmetao premijerov jučerašnji istup: Ne budimo mimoze, politički život se pretvorio u kaljužu i dosadnu politički korektnu baru

15.10.2021 u 14:24

Bionic
Reading

Nakon što se premijer Andrej Plenković obrušio na oporbu zbog njihova napada na HDZ nakon presude za Fimi mediju, oporba je u petak ponovno uzvratila kritikama, tražeći ispriku i raspisivanje izbora i izražavajući pritom sumnju u tajming objave presude Vrhovnog suda.

Mostov Nikola Grmoja ističe kako je sasvim jasno da je presuda za Fimi mediju držana u ladici mjesecima te pita zašto je objavljena uoči izbora Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda, ali i upućuje da se odgovor na to potraži kod Marina Mrčele. Sve je to jako opasno i suspektno, upozorio, uz napomenu da je s dnevnog reda maknuta točka Strategije borbe protiv korupcije, i to 'vrlo vjerojatno jer su znali dan objave presude za Fimi mediju kako mi u Saboru ne bismo razgovarali o tim grijesima HDZ-a, ali i konkretnih ljudi koji i danas čine vrhušku HDZ-a'.

Grmoja misli da je moguće da je Mrčela, budući da je bio kandidat, ucjenjivao HDZ, ali, dodaje, 'ja mislim da se svi oni međusobno drže za neću-reći-za-što'.

Grmojin stranački kolega Marin Miletić premijerovu izjavu da 'Mostovci gotovo doživljavaju orgazam na Festvalu slobode' popratio je riječima da je premijer vidno uznemiren, uzrujan i vidno je da se uopće ne može kontrolirati. "Njegova metaforika kroz koju govori o nekakvim seksualnim aluzijama možda je podsvjesno poruka, pa i nama 'mostovcima' da mu se mi sviđamo, možda netko od nas malo više, ali njegove politike se ne sviđaju hrvatskim građanima, a ni on nas uopće ne zanima", uzvratio je Miletić Plenkoviću.

Raukar Gamulin: Plenković se trebao ispričati građanima

Urša Raukar Gamulin iz platforme Možemo premijerove kritike upućene oporbi komentirala je riječima da se Plenković prije toga, nakon ovakve presude Vrhovnog suda o korupciji za koju je odgovoran HDZ, trebao ispričati hrvatskim građanima zbog toga što su radili i što, sudeći po ministrima Kuščeviću, Tolušiću, Josipi Rimac i drugima, rade i dalje. Njegove komentare ne bih uopće uzimala u obzir dok se ne ispriča u ime HDZ-a za sve što su radili, poručila je. Dodala je da je Domagoj Hajduković iz Kluba socijaldemokrata vrlo točno zaključio da su oteli 14,5 milijuna kuna hrvatskih građana, a sada će ih isto tako vraćati novcem koji dobivaju za politički rad, dakle, opet novcem hrvatskih građana pa bi, ističe, voljela da premijer nešto kaže i o toj činjenici.

Dalija Orešković iz Centra ocijenila je da se Plenković u pokušaju bijega od odgovornosti, umjesto da prizna ulogu kompletne političke stranke kojoj je na čelu u sustavnoj i višegodišnjoj pljački Hrvatske, obrušio na oporbu prozivajući neke za totalitarne manire. "Ne mogu zamisliti veće totalitarne manire od onih koje pokazuje ne samo Plenković nego i HDZ i Vlada", zaključila je Orešković.

Jedini kome nisu osobito zasmetala premijerova prozivanja je Zlatko Hasanbegović iz Domovinskog pokreta. "To je njegov stil. Ja nisam uvrijeđena frajla i ne plačem kada mi netko nešto kaže. Plenković ima legitimno pravo reći što god želi, kao što svi ostali imaju pravo odgovoriti na njegove tvrdnje. Ne budimo mimoze i ne pretvarajmo ionako besplodan politički život koji se pretvorio u kaljužu i dosadnu politički korektnu baru. Pozdravljam svaki živopisni govor i pozivam sve političke aktere da krenu tim putem", poručio je Hasanbegović.