ČEKA GA ISKLJUČENJE?

Hasanbegović žestoko raspalio po Plenkoviću, njegovim suradnicima i 'nevidljivim mentorima'

08.05.2017 u 09:55

Bionic
Reading

Zašto je član Predsjedništva HDZ-a odlučio izaći na lokalne izbore na listi nezavisne kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba Brune Esih, čime će, izgledno je, biti isključen iz stranke? Svoje razloge otkrio je na konferenciji za medije u stožeru Brune Esih, tijekom koje se obračunao s Andrejom Plenkovićem i njegovim 'političkim mentorima'

Obraćanje je započeo podsjećanjem na pismo tada europarlamentarca Andreja Plenkovića HDZ-ovim zastupnicima u Hrvatskom saboru tijekom krize u vladi Tihomira Oreškovića, kada je na čelu stranke bio Tomislav Karamarko. Koristio se Marxovim riječima o ponavljanju povijesti - jednom kao tragediji, drugi put kao farsi.

'Tada je Andrej Plenković uputio zastupnicima svoje stranke u Saboru dramatično pismo o tome da trebaju preuzeti političku odgovornost za Hrvatsku te da u parlamentarnom radu postoje trenuci u kojima treba vlastitu savjest uskladiti s interesima stranke. Pozvao je da glasuju po savjesti za dobrobit Hrvatske, tj. na neposluh stranačkim tijelima, a zbog čega Andrej Plenković nije bio izvrgnut stranačkim sankcijama. Malo prije toga Plenković je na stranačkom saboru ustvrdio da stranka ne može biti talac sudbine bilo kojeg svojeg člana', istaknuo je Hasanbegović.

Danas je, kaže, stranka talac ministra financija Zdravka Marića, kojeg smatra neospornim stručnjakom s kojim je dobro surađivao, a koji uopće nije član stranke.

'Taj talački položaj implicirao je i neke druge psihološke i političke terete - da se stranka u aferi Agrokor pretvara u jamca tog koncerna', istaknuo je.

'Danima sam sebi postavljao pitanje smije li se HDZ dovesti u poziciju taoca? Smije li se bez promišljanja razvrgnuti politički odnos, a da se ne nazire neki drugi? Smije li pozicija HDZ-a i njegove vlade ovisiti ne samo o njegovu članu, nego o čovjeku koji nije član stranke?' Naglasio je potom da su stranačka tijela dovedena pred svršen čin otkazivanjem koalicije s Mostom.

'Plenković je opetovano hazarderski ugrozio opstojnost Vlade i iako je HDZ i dalje favorit na potencijalnim izborima, odlučio sam na kocku staviti svoju političku sudbinu, ne prepuštajući je ničijoj samovolji ili hiru. Zastupam raspoloženje mnogih članova i pristaša HDZ-a', kazao je.

'U posljednjih godinu i pol dvaput su održani izbori za Hrvatski sabor, dvaput je hrvatski narod većinsko povjerenje dao HDZ-u, većina hrvatskih državljana je pokazala da ne želi da ovom državom upravljaju SDP, HNS, IDS i SDSS notornog Milorada Pupovca, Milan Bandić i njemu slični. Svjedoci smo toga da Plenković sa svojim mentorima, dogovorima ispod stola i jeftinim političkim smicalicama želi koalirati s malim strankama', kazao je.

'U stranci ima mnogih koji sa mnom dijele iste nade i bojazni', rekao je, istaknuvši potom kako je ovim potezom stavio na kocku svoju političku karijeru.

Prozvao je i 'političke mentore' Andreja Plenkovića, Franju Gregurića i Vladimira Šeksa, te progovorio o nametanju Drage Prgometa, 'višestrukog prebjega', za kandidata za gradonačelnika Zagreba.

'Kandidatura Brune Esih predstavlja svjetlo na obzoru, nagovještaj da se na političkoj pozornici pojavljuju novi ljudi, neopterećeni komunističkom prošlošću, lišeni koruptivnosti. Ne očekujem laganu pobjedu, ali da u pobjedu naših načela čvrsto ne vjerujem, danas ne bih bio ovdje', zaključio je svoje obraćanje.

Na novinarsko pitanje o ostavci u HDZ-u, odgovara: 'Nisam predao ostavku na mjesto u HDZ-u, o tome će - kao i o svemu dosad - osobno odlučiti Plenković, vjerojatno uz konzultacije sa Šeksom i Božinovićem.'

Na pitanje razgovara li s drugim HDZ-ovcima o navedenim problemima, kazao je da to svakodnevno radi te da će svatko postupiti prema svojoj savjesti. Nije želio potvrditi hoće li osnovati stranački klub s Brunom Esih i Željkom Glasnovićem.

'Ne bih bio pretenciozan; iza mog govora stoje isključivo moja savjest i moja politička uvjerenja. Nema iza njega nikakve skupine i skrivenih mentora', odgovorio je na pitanje je li ovo obraćanje poziv HDZ-ovcima na neposluh.

'Jasno sam rekao - nisam istupio i još uvijek sam član Predsjedništva stranke. O mom statusu odlučit će oni koji ionako odlučuju o svemu', istaknuo je.

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković rekao je u nedjelju na predstavljanju kandidata HDZ-a na lokalnim izborima u Zagrebu da ne može biti član HDZ-a onaj tko na izbore ide na drugoj listi, a da se može razgovarati o budućoj suradnji.

Davor Božinović, predstojnik Ureda premijera Andreja Plenkovića, rekao je da u HDZ-u nisu znali da će se član Predsjedništva stranke i njihov saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović kandidirati na listi nezavisne kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba Brune Esih te da će HDZ donijeti odluku o Hasanbegovićevoj sudbini.