URAGAN NAD TEKSASOM

Harvey oslabio, ipak se očekuju poplave i valovi do četiri metra

26.08.2017 u 19:38

Bionic
Reading

Uragan Harvey dodatno je oslabio u subotu krećući se južnim dijelom Teksasa i uskoro bi mogao prijeći u tropsku oluju, izvijestio je američki Državni centar za uragane (NHC), a dužnosnici upozoravaju da su u idućih nekoliko dana još moguće katastrofalne poplave

U petak navečer puhali su vjetrovi koji su dosezali i 209 kilometara na sat, a danas je njihova maksimalna snaga oko 212 km na sat, izvijestio je NHC. 

'Olujne kiše padat će od danas do ponedjeljka', upozorili su američki meteorolozi predviđajući od 38 do 88 cm mjestimice do srijede.

Neki su okruzi već u subotu ujutro primili 25 cm kiše u 24 sata, objavljeno je poslijepodne do 14 sati GMT.  

Uragan je u početku bio 4. kategorije po Saffir-Simpsonovoj ljestvici, od mogućih pet i najsnažnija je oluja koja je pogodila SAD u više od deset godina. Kopno je prvi put udario sjeveroistočno od mjesta Corpus Christi kasno u petak navečer.

  • +9
Uragan Harvey Izvor: Reuters / Autor: ADREES LATIF

Državni centar za uragane objavio je da se u idućih nekoliko dana mogu očekivati katastrofalne poplave, a meteorolozi očekuju 90 cm kiše i olujne valove od četiri metra.

Najteže je pogođen grad Rockport s 10.000 stanovnika kojih je dvije trećine evakuirano. Ondje je ozlijeđeno desetak stanovnika od posljedica pada crijepova i stabala. 

Na putu oluje nalazi se gotovo šest milijuna ljudi, kao i mnoge rafinerije nafte.

Zasad nema informacija o poginulima.

Harvey je najsnažniji uragan koji je pogodio SAD od 2005. i najgora oluja koja je pogodila Teksas od 1961. godine.

Uragan Harvey Autor: youtube