nakon ostavke

Hariri: Neću biti libanonski premijer, to je moja 'konačna' odluka

26.11.2019 u 16:58

Bionic
Reading

Bivši libanonski premijer Saad al-Hariri, koji je podnio ostavku krajem listopada, rekao je kako ne želi biti na čelu nove vlade, nazvavši svoju odluku "konačnom" te je kazao kako je uvjeren da će predsjednik Michel Aoun, u suglasnosti s parlamentom, imenovati novog premijera

Hariri je podnio ostavku 29. listopada nakon velikih prosvjeda širom zemlje protiv vladajućih elita u Libanonu.

Zbog njegove odluke srušena je koalicijska vlada, koja mora okupiti predstavnike brojnih etničke i religijskih skupina, a koju je podupirao i moćni pro-iranski šijitski Hezbolah.

Hezbolah se protivio Haririjevoj ostavci te se od tada pristaše Hezbolaha sukobljavaju s prosvjednicima.

Glavne libanonske stranke ne uspijevaju se dogovoriti o novoj vladi, usprkos najgoroj ekonomskoj krizi od završetka dugotrajnog građanskog rata koji je trajao od 1975. do 19990.

"Držim se načela 'ne ja, već netko drugi', kako bi se formirala vlast koja bi odgovorila na želje mladića i djevojaka", rekao je Hariri, vodeći sunitski političar u zemlji, kojeg podupiru Zapad i Saudijska Arabija.

"Uvjeren sam da će, nakon obznanjivanja ovejasne i konačne odluke, predsjednik republike odmah sazvati obvezujuće parlamentarne konzultacije" kako bi se imenovao novi premijer, kazao je Hariri.

Po libanonskom ustavu premijer mora biti sunit, dok predsjednik mora biti maronitski kršćanin, a predsjednik parlamenta šijit.