NOVA PREVARA IZ VLADE

Harač od 3% računat će se na cijelu neto plaću

Bionic
Reading

“Kazneni porez”' koji će zahvatiti više od milijun radnika i umirovljenika koji zarađuju iznad 3000 kuna obračunavat će se na cijeli iznos neto plaće iznad 3000 kuna, a ne samo na razliku neto plaće. Potvrdili su to danas neslužbeno u Ministarstvu financija nakon što je nastala totalna kofuzija oko toga kako će tvrtke u konačnici obračunavati razliku plaća

Sudionici pregovora - od sindikalne strane do poslodavaca i ekonomista danima su pojašnjavali da je riječ o porezu koji će se obračunavati samo na razliku neto plaće iznad 3000 kuna. Vladina strana niti jedan dan od početka pregovora ovaj tjedan to nije demantirala. Danas su nam pak u Ministarstvu financija tvrdili kako je riječ o računici koja je od početka bila na stolu, piše Jutarnji list

HSU izlazi iz koalicije

'Osobno sam pitao prvog dana pregovora, kada je bio ponuđen porez od osam posto, znači li to da oni koji imaju 4 tisuće kuna da će platiti 80 kuna i tada to nitko nije reagirao, potvrdili su toi ostali smo tih pozicija jer je to značilo da bi se oporezivao  samoonaj dio iznad 3 tisuće kuna', kazao je za Dnevnik Nove TV predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.  Međutim, priča se danas promjenila. 'Šuker je danas bio prilično ljutit, tvrdida on to nikad nije rekao i kaže kako će sada sa 3 posto porezaumirovljenici koji primaju 4 tisuće kuna platiti ne 30 nego 120 kuna. To je za nas neprihvatljivo jer tada umjesto onog na što smo mi pristali, a to je nekih 500 milijuna godišnje, Vlada namjerava uzeti milijardu i pol, što nije bilo predmet dogovora', kazao je Hrelja i najavio izlazak iz vladajuće kolacije.

To znači da radnici ili umirovljenici s plaćom do 3000 kuna neće platiti niti lipe poreza. Oni već s plaćom ili mirovinom od primjerice 3200 kuna platit će porez na cijeli iznos primanja, dakle 96 kuna.

Prema dosadašnjoj verziji koju su danima prenosili svi sudionici pregovora porez se trebao obračunavati samo na razliku neto plaće iznad 3000 kuna. Oporezivo je, dakle, trebalo biti samo 200 kuna pa bi umjesto 96 kuna radnik ili umirovljenik ostao bez šest kuna.

- Tri dana smo razgovarali kao na Dolcu. To nisu bili niti razgovori, a kamoli pregovori - tvrdi čelnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević.

Isto tvrde i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

- Ne bih uopće znao ispričati što se tamo događalo u nekoliko suvislih rečenica. Tehnika obračuna toga poreza uopće nije razrađena niti je na sastanku bila iznošena. Kako će se on obračunavati znat ćemo tek kada se donese zakon - poručio je glavni direktor HUP-a Đuro Popijač.

Sudionici pregovora upozoravaju kako nije iznenađujuće da je došlo do totalne zbrke na koji će se način ustvari računati takozvani “kazneni” porez.

Naime, u Vladi se u tri dana situacija doslovce mijenjala iz minute u minutu. Od prvotnog prijedloga u ponedjeljak da se za šest posto smanje plaće oko 245.000 zaposlenih u javnim i državnim službama te mirovine od 3 do 10 posto, u utorak se na stolu neočekivano našao novi prijedlog kaznenog poreza na sve zarade veće od 3000 kuna.

Od osam posto koliko je Vlada predlagala u utorak, isti je dan u poslijepodnevnim satima porez smanjen na pet ili šest posto.

U srijedu je odlučeno konačnih tri posto. Viši PDV i kazneni porez podijelio je i sindikate. Očekivano podršku su dali sindikati javnih i državnih službi, dok su sve gospodarske središnjice glasale protiv.