bez odobrenja

Hanfa upozorava na platforme - x90.com, zet10.com i imperial-finance.co

10.04.2020 u 16:05

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) upozorila je u petak ulagatelje na internetske platforme za trgovanje ugovorima za razlike (CFD-ovima) x90.com, zet10.com i imperial-finance.co, jer te platforme i društva koja njima upravljaju nemaju odobrenje za pružanje usluga na području Hrvatske

Kako se navodi u priopćenju Hanfe, na internetskim stranicama platforme x90.com navedeno je kako istom upravlja društvo Indy Group Ltd, Sofia Landmark House Center, floor 5-6, 14 Tsar Osvoboditel Blvd., Sofia 1000, Bulgaria.

Na internetskim stranicama platforme zet10.com nije navedeno koje društvo stoji iza iste.

Na internetskim stranicama platforme imperial-finance.co navedeno je kako istom upravlja Društvo Waltika Partners LTD, Suite 305, Griffith Corporate Centre P.O.Box 1510, Beachmont Kingstown, St.Vincent and the Grenadines.

"Navedene internetske platforme i društva koja upravljaju istima nemaju odobrenje za pružanje investicijskih/brokerskih usluga na području Republike Hrvatske", upozoravaju iz Hanfe.

Pritom pozivaju ulagatelje s područja Hrvatske da ne trguju putem tih platformi i da ne prihvaćaju ponude za trgovanje njihovih prodajnih predstavnika.

"Hanfa nije nadležna za nadzor zakonitosti poslovanja istih, niti može utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji poslovni odnos uspostavljaju s takvim osobama. Kod takvih nelicenciranih pružatelja usluga vrlo često se radi i o nekom obliku prijevare ulagatelja", upozoravaju iz hrvatskog regulatora.

Registar društava koja imaju odobrenje Hanfe za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti, registar vezanih zastupnika te popis notificiranih pružatelja financijskih usluga iz drugih država članica Europske unije za izravno pružanje usluga na području Hrvatske dostupni su na internetskim stranicama Hanfe (https://www.hanfa.hr/trziste-kapitala/registri/), podsjećaju iz Hanfe.

Pritom ponovno pozivaju ulagatelje da prije stupanja u poslovni odnos s bilo kojim investicijskim društvom provjere ima li to društvo potrebne licence i je li se notificiralo za pružanje investicijskih usluga na području Hrvatske.