POJAS GAZE

Hamas zahtijeva potpuno ukidanje izraelske blokade

21.06.2010 u 12:31

Bionic
Reading

Palestinski islamistički pokret Hamas na vlasti u Gazi nanovo je u ponedjeljak zatražio potpuno ukidanje izraelske blokade odbacujući mjere koje je objavio Izrael

'Izraelska odluka o širenju liste dopuštenog za ulaz u Gazu bez smisla je i ne predstavlja pravu promjenu u izraelskom stavu o ukidanju blokade nametnute prije četiri godine', izjavio je u Gazi Abu Zuhri, glasnogovornik Hamasa.

'Ne želimo povećanje količine namirnica koje ulaze u Gazu, nego potpuno i istinsko ukidanje blokade, uključujući otvaranje svih točki prijelaza, jamstvo slobode kretanja stanovnika i ulaz svih dobara, posebice industrijskog i građevnog materijala', kazao je on.

'Želimo da sve potrebe Gaze budu zadovoljene, uključujući struju i gorivo, ukidanje svih bankarskih restrikcija, što se izraelskom odlukom ne predviđa, a to znači da je blokada još uvijek na snazi', rekao je on.

Palestinska samouprava predsjednika Mahmuda Abasa, koju je Hamas protjerao iz Pojasa Gaze u lipnju 2007, također je ocijenila izraelske mjere nedovoljnima.