SVE MANJE SAVEZNIKA

Hamas se odrekao Asada i okrenuo sirijskim pobunjenicima

24.02.2012 u 22:39

Bionic
Reading

Vođe palestinskog islamističkog pokreta Hamasa javno su se u petak okrenuli protiv svojeg dugogodišnjeg saveznika, sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i poduprli narodni ustanak kojim ga se želi srušiti s vlasti

Tim je potezom Asad ostao bez jednog od posljednjih saveznika među muslimanima sunitima u arapskom svijetu i dodatno produbio izolaciju u kojoj se nalazi. Promjenu politike prema Siriji Hamas je obznanio tijekom molitvi u egipatskom glavnom gradu Kairu i u pojasu Gaze.

Većina sirijskih pobunjenika su suniti, a u arapskom svijetu podijeljenom između sunita i šijita, odluka Hamasa da okrene leđa Asadu odmah izaziva pitanja glede budućih Hamasovih veza s njegovim najvećim saveznikom Iranom, koji je ostao uz Asada, kao i glede odnosa s iranskim saveznicima u Libanonu, šijitskim pokretom Hezbolahom.

'Pozdravljam sve narode iz Arapskog proljeća i pozdravljam junački sirijski narod koji teži slobodi, demokraciji i reformama', rekao je Hamasov čelnik Ismail Hanijeh vjernicima u džamiji al-Azar u Kairu, kamo je stigao u posjet iz Gaze.'Marširamo prema Siriji s milijunima mučenika. Ne Hezbolahu i ne Iranu', uzvikivali su vjernici.

Hamas i Hezbolah dugo su njegovali strateško partnerstvo u borbi protiv zajedničkog neprijatelja Izraela, ali se s produbljivanjem jaza između sunita i šijita Hamas, čini se, priklonio moćnim sunitskim islamistima iz Muslimanskog bratstva, koji od ustanaka u sklopu prošlogodišnjeg Arapskog proljeća dobivaju sve više na utjecaju.

'Ovo se može smatrati velikim korakom prema prekidu veza sa Sirijom', rekao je palestinski politički komentator Hani al-Masri, dodajući da bi se Damask sad mogao odlučiti izbaciti Hamasovo sjedište u progonstvu sa svojeg teritorija.