IPAK NE PRIZNAJU IZRAEL

Hamas će 'privremeno' prihvatiti granice iz 1967.

21.01.2010 u 17:15

Bionic
Reading

Visoki Hamasov dužnosnik na Zapadnoj obali Mahmud al-Ramahi u četvrtak je rekao kako je taj islamistički pokret spreman 'privremeno' prihvatiti neovisnu palestinsku državu u granicama iz 1967. godine, uspostavljenih nakon Šestodnevnog rata i izraelske okupacije

No, Al-Ramahi je u razgovoru za radio postaju Al-Kuds, blisku Islamskom Džihadu, naglasio kako to ne znači da će Hamas priznati židovsku državu.'Hamas ovo rješenje smatra prijelaznim i mi privremeno prihvaćamo palestinsku državu u granicama iz 1967., ali ne priznajemo Izrael i ne odustajemo od svojeg legitimnog prava na područja iz 1948.', ponovio je al-Ramahi poznato Hamasovo stajalište.

U četvrtak je dnevnik Jeruzalem Post objavio kako je predsjednik Hamasova parlamenta Aziz Dveik rekao kako je ta organizacija prihvatila pravo Izraela na postojanje i da je spremna promijeniti svoju povelju u kojoj se poziva na uništenje židovske države.

'Hamas prihvaća prijelazno ili privremeno rješenje samo u svrhu dugoročnog primirja s Izraelom i ne prihvaća pravo Izraela na postojanje na našem palestinskom tlu', rekao je Al-Ramahi.

'Hamas je suočen s američkim i europskim pritiscima za promjenom svoje povelje, ali neće popustiti pod njima, za razliku od Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), koja je 1993. pristala promijeniti svoju povelju', dodao je.

Hamas, koji je na američkom i europskom popisu svjetskih terorističkih organizacija, odbija priznati židovsku državu i potpisane mirovne sporazume, a njegov odnos prema Izraelu određuje povelja koja poziva na uništenje te države.