NOVINARSKA RUGALICA

Halo, NSA? Gdje je moja izgubljena e-pošta?

06.09.2013 u 15:31

Bionic
Reading

Iako, naravno, ne postoji regularan način za obične građane da dobiju u uvid u digitalni nadzor Američke sigurnosne agencije (NSA), čiju je aktivnost svijetu otkrio Edward Snowden, neproporcionalan odnos običnog konzumenta i gigantske američke špijunske agencije može i dalje dovesti do zanimljiva sraza. Pokazao je to svojim primjerom nizozemski novinar i komičar iranskog podrijetla Bahram Sadeghi

Nakon što je pronašao broj agencije na internetu, Sadeghi je uputio direktno poziv NSA-u i požalio se službenici kako je slučajno izbrisao jedan važan mail te ga zanima bi li mu agencija koju je nazvao 'moćnom organizacijom koja sakuplja svu elektronsku poštu' mogla pomoći u pronalasku zagubljenog pisma. Nakon službenog i uglađenog odgovora da mu se ne može pomoći, Sadeghi je odlučio iznijeti nekoliko argumenata u vlastitu korist. Naveo je tako da je rođen u Iranu i da mnogo putuje te da bi upravo njegov profil mogao biti zanimljiv agenciji.

Kada ga je službenica uputila na internetsku kompaniju koja upravlja njegovom elektronskom poštom, odgovorio je 'Pa zar Google ne surađuje s NSA-om?'. Zatim je pokušao doznati postoji li možda nacionalna ispostava NSA-a u Nizozemskoj. Nakon što je odbijao dati podatke o sebi i nakon što je ponovljeno da mu agencija ne može pomoći na kraju je druga službenica promptno završila razgovor.

Sadeghi je inače već ranije stekao slavu kada je 2010. pred veleposlanstvom Kine u Haagu ostavio buket cvijeća slijedom dodjele Nobelove nagrade poznatom disidentu Liu Xiaobu.

Razgovor Bahrama Sadeghija s NSA-om
283485,283326,282260,282128