obavezna kontrola

Halmed upozorio da lijekovi za visoki tlak mogu izazvati rak kože

22.11.2018 u 12:32

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode uputila je zdravstvenim radnicima obavijest u kojoj navode da lijekovi koji sadrže hidroklorotiazid (HCTZ) izlažu pacijente riziku od nemelanomskog raka kože povezanog s primjenom HCTZ-a

Kako su naveli u obavijesti, farmakoepidemiološka ispitivanja pokazala su povećan rizik od nemelanomskog raka kože pri izlaganju visokim kumulativnim dozama HCTZ-a. Uglavnom se radi o lijekovima što se pripisuju pacijentima koji imaju problema s visokim tlakom. Takvi lijekovi spadaju u takozvane diuretike, a djeluju na način da potiču izmokrivanje viška tekućine iz tijela te kako snižavaju krvni tlak, smanjuju otekline nastale od zadržavanja tekućine u tijelu.

Iz HALMED-a navode da bolesnike koji uzimaju HCTZ sam ili u kombinaciji s drugim lijekovima treba obavijestiti o riziku od nemelanomskog raka kože i savjetovati ih da redovito provjeravaju kožu zbog mogućeg nastanka bilo kakvih novih lezija ili promjena na već postojećim te da o svakoj sumnjivoj kožnoj leziji odmah obavijeste svog liječnika.

Sumnjive kožne lezije moraju se odmah pregledati, potencijalno uključujući histološku pretragu uzorka biopsije, poručili su iz HALMED-a. Također napominju da bolesnike treba savjetovati da ograniče izlaganje Sunčevoj svjetlosti i UV zrakama te da se prikladno zaštite prilikom izlaganja kako bi se minimizirao rizik od raka kože. Primjenu HCTZ-a također može biti potrebno preispitati u bolesnika koji su već preboljeli rak kože.

Na hrvatskom su tržištu 44 lijeka koja sadrže HCTZ, tvar koja je povezana s nastankom raka kože. Od visokog krvnog tlaka u Hrvatskoj pati gotovo 40 posto stanovništva, a lijekovi za povišeni krvni tlak su među najkorištenijim u zemlji.

Sporni lijekovi neće biti povučeni iz upotrebe.