nula, tri ili osam?

HALMED objavio svoje podatke: Imamo tri slučaja smrti osoba koje su bile cijepljenje s dvije doze

09.07.2021 u 16:37

Bionic
Reading

Glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić potvrdila je za RTL da ta agencija ima tri prijavljena slučaja smrti od Covida-19 kod osoba koje su primile obje doze cjepiva

To je nastavak priče koju je jučer pokrenuo RTL-a izjavom infektologinje iz KB Dubrava, Nikoline Bušić koja je prva u javnosti iznijela podatak da je netko zaražen koronavirusom umro iako se cijepio s obje doze cjepiva.

"Imali smo i smrtnih slučajevima među njima. Radi se uglavnom o bolesnicima s teškim komorbiditetima i većom životnom dobi. Najmlađi je imao 65 godina. Ukupno ih je bilo osam među ovima koju su dobili dvije doze", kazala je jučer infektologinja iz KB Dubrava Nikolina Bušić.

U odgovoru na pitanje RTL-a sada i HALMED, hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode, potvrđuje da u svojim evidencijama ima tri takva slučaja. "Prema podacima iz nacionalne baze nuspojava, zaprimljene su tri prijave slučajeva u kojima su osobe cijepljene s dvije doze cjepiva naknadno oboljele od bolesti COVID-19 te su, nažalost, preminule. Riječ je o osobama starije životne dobi s komorbiditetima", stoji u odgovoru glasnogovornice HALMED-a Maje Bašić te se dodaje kako ta agencija ukupno ima zaprimljena "152 slučaja neuspjeha cijepljenja".

"Vezano uz slučajeve smrtnih ishoda o kojima je jučer bila riječ u medijima, možemo izvijestiti da smo ranije za dva slučaja zaprimili prijave neuspjeha cijepljenja, s tim da nije bila zaprimljena informacija o smrtnim ishodima. Ove prijave ažurirat ćemo najnovijim informacijama o smrtnom ishodu. Za preostale slučajeve zatražena je službena prijava sumnje na neuspjeh cijepljenja HALMED-u ili HZJZ-u kako bismo mogli obraditi relevantne informacije", zaključuju.

O ovoj temi se danas govorilo i na konferenciji za medije Nacionalnog Stožera civilne zaštite.

"Jučer je liječnica iz KB Dubrava izašla s podatkom o osam smrti kod osoba koje su bile hospitalizirane, a koje su primile dvije doze cjepiva. HZJZ do jučer nije zaprimio nikakvu obavijest o tome, niti telefonsku, niti usmenu, niti pismenu, što smatramo da je neodgovorno i nedopustivo jer je takve podatke potrebno provjeriti kroz nekoliko baza podataka što se upravo i radi", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na konferenciji Stožera.

Capak je dodao da su oni provjerili podatke do 19. svibnja i da tada nisu imali evidentiran niti jedan slučaj smrti osoba zaraženih koronavirusom koje su cijepljene s jednom ili dvije doze.