Apel za spas

Hajduković zabrinut za opstanak pčelara: Novim pravilnikom ruši se slobodno tržišno natjecanje

20.08.2022 u 12:10

Bionic
Reading

Potpredsjednik i saborski zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković rekao je u subotu da se ionako nerazvijenu pčelarsku proizvodnju predloženim Pravilnikom o držanju pčela stavlja na još nižu razinu i na marginu poljoprivredne proizvodnje

Na konferenciji za novinare 'Apel za spas Hrvatskog pčelarstva iz njegove kolijevke - Osijeka.' Hajduković je podsjetio da danas završava javna rasprava o novom Pravilniku o držanju pčela, koji je zadnji put promijenjen 2008., a za kojega je pristiglo stotinjak primjedbi dugogodišnjih pčelara.

Ustvrdio je kako se Pravilnikom jednoj udruzi, Hrvatskom pčelarskom savezu, želi omogućiti da preko svojih pašnih povjerenika budu temeljni autoritet svim pčelarskim udrugama i proizvođačima.

Hajduković smatra kako će oni odlučivati po svojoj volji - tko, gdje, kada i koliko svojih košnica može postaviti na svoju ili nečiju nekretninu. Tome se, ocijenio je, od strane nadležnog Ministarstva sprječava, ograničava i narušava slobodno tržišno natjecanje.

Pita zašto Hrvatska poljoprivredna komora kojoj pčelari plaćaju članarinu, nije predviđena kao autoritet svim pčelarskim udrugama, a ne da se daju posebne ovlasti samo jednoj udruzi da ubire članarinu i odlučuje o nečijem pravu.

Napominje kako je zbog rata u Ukrajini, pandemije i poremećaja u lancima opskrbe, domaća poljoprivredna proizvodnja danas važnija nego ikad.

Divlje pčele Izvor: Panthermedia / Profimedia / Autor: Manfred Angermayr

Saborska zastupnica Romana Nikolić ocijenila je da je predloženi Pravilnik o držanju pčela, 'nezakonit, neustavan, nelogičan i izravno šteti ne samo pčelarima, već i samim pčelama'.

Smatra da se dugogodišnje pčelare 'protjeruje' ili da svoje košnice sele na Velebit ili pak da odustanu od bavljenja tom djelatnosti.

Posljedica bi mogla biti smanjen broj subjekata koji se bave proizvodnjom meda i pad proizvodnje meda, uvjerena je Nikolić. Podsjeća da je u 2020.  došlo do pada proizvodnje meda od 30 posto, a da je s ovim pravilnikom za očekivati s još veću nestašicu meda.

Tvrdi da ministrica poljoprivrede Mariju Vučković uništava pčelarsku proizvodnju, priziva med sumnjive kvalitete iz drugih država, a pčelarsku proizvodnju stavlja na dno društva.