podrška ukrajini

Hajduković predlaže da se Zelenski obrati Hrvatskom saboru

09.05.2022 u 12:33

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković predložio je predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću da se predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obrati hrvatskom parlamentu, istaknuvši kako bi to poslalo snažnu poruku Ukrajincima da nisu sami.

U dopisu predsjedniku Sabora Jandrokoviću, upućenom u petak, Hajduković navodi da je predsjednik Zelenski „postao utjelovljenje ukrajinskog herojskog otpora i simbol težnje jednog naroda za slobodom, demokracijom i ravnopravnog članstva u Europskoj uniji s drugim slobodoljubivim narodima”.

Dodaje kako je Zelenski uveo praksu da se 'često i rado obraća parlamentima diljem svijeta, govoreći o agresiji i onome što možemo učiniti kako i pomogli herojskom ukrajinskom narodu'.

Predlažem vam stoga, piše Hajduković Jandrokoviću, da "uputite poziv predsjedniku Zelenskom da se obrati Hrvatskom saboru jer vjerujem da bi takvo obraćanje poslalo i snažnu poruku našoj ukrajinskoj braći da nisu sami i da je Hrvatska, koja je i sama propatila užase agresije, s njima".

Naglašava i da je vrijeme da 'jedinstvo koje smo pokazali prilikom donošenja Deklaracije o Ukrajini, pretočimo i u daljnje korake kao i da razobličimo uvjerenja onih koji možda pod utjecajem ruske propagande gaje simpatije prema agresoru'.

„Glas protiv agresije dužni smo podići i svi mi koje je boljela šutnja i okretanje glave na drugu stranu tijekom agresije na našu zemlju. Nitko nema pravo šutjeti ni biti neopredijeljen”, zaključuje Hajduković u dopisu predsjedniku Sabora.

U Uredu predsjednika Hrvatskog sabora napominju da još nisu zaprimili Hajdukovićev dopis, no, ističu da se u Uredu već neko vrijeme razgovara o mogućnosti da se Zelenski obrati Hrvatskom saboru, u što bi se onda uklopio i Hajdukovićev prijedlog. Za sada nema preciziranog termina obraćanja ukrajinskog predsjednika, ali u Uredu navode da se vode razgovori i da bi do njega moglo doći u 'skorijoj budućnosti'.

Inače, u posjetu Ukrajini jučer je bio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, a u Kijevu se sastao s predsjednikom  Volodimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom i predsjednikom parlamenta Ruslanom Stefančukom.