ZAKON O VINU

Hajdaš Dončić: Vina iz Makedonije i Crne Gore prodaju se pod imenom dingač, plavac mali, pošip

12.10.2018 u 12:50

Bionic
Reading

Nemoguće je, s obzirom na toškove ambalaže, transporta itd., da litra vina iz Makedonije stoji osam-devet kuna, istaknuo je u petak, u saborskoj raspravi o novom zakonu o vinu zastupnik Kažimir Varda (BM 365) opetujući upozorenja kolega da izvoz hrvatskih vina stagnira, ali da uvoz "strelovito" raste

Neki dan sam kupio kutiju sa šest butelja vina iz Španjolske, butelja 9,99 kuna, naveo je Varda, upitavši se kontrolira li se uopće kakvoća tih vina.

Nisam siguran, odgovorio je, ustvrdivši da povećanje uvoza takvog vina rezultira potražnjom ljudi s malim mirovinama i plaćama, da oni to kupuju.

Pitanje uvoza ključnim označava i Davor Vlaović (HSS). Naši proizvođači ne vjeruju da je poduzeto sve da se zaštitimo od jeftinog uvoza iz Makedonije, nužne su strože kontrole, ističe zastupnik.

Vino se uvozi u cisternama i prepakirava bez kontrole

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić navodi primjer stranog trgovačkog lanca koji prodaje pošip (vrhunsko vino) za 19,99 kuna, a kila grožđa je minimalno 15 kuna. Ne postoji kontrola vina na policama, vina iz Makedonije i Crne Gore, Novog svijeta prodaju se čak pod imenom dingač, plavac mali, pošip, kaže zastupnik i ističe da domaće vinarstvo najveću prođu može imati kroz turizam.

I HDZ-ov Josip Križanić upozorava na uvoz vina iz EU i trećih zemalja, konkretno Makedonije i Crne Gore. Vino se uvozi u tankovima i cisternama, kod nas se prepakirava bez ikakve kontrole čime se konkurira domaćim vinima, kaže zastupnik suglasan da treba povećati učestalost kontrola.

Imamo najkvalitetnija vina, a ne možemo ih prodati, kaže Miro Bulj (Most), prozivajući Ministarstvo poljoprivrede, koje je izradilo novi zakon, da ne nudi nikakve mjere da se to stanje promijeni.

Oporba Ministarstvu spočitava da zakon nije odgovorio na želje i potrebe domaćih vinara. Vinski sektor je očekivao mini-reformu, a dobio je manje-više usklađivanje s europskim propisima, ocijenio je Hajdaš Dončić.

  • +5
Sjednica Hrvatskog sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Hitne mjere za suzbijanje bolesti zlatne žutice

 I vladajući i oporbeni zastupnici suglasili su se da "pod hitno" treba poduzeti mjere da se suzbije bolest zlatne žutice koja uništava vinograde.

 Država mora sufinancirati te mjere, mora osigurati sredstva za suzbijanje prijenosnika bolesti, poručuju Križanić i Vlaović.

 Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak uvjerava da novi zakon o vinu unosi poboljšanja u sektor vinarstva i vinogradarstva.

 Ukidaju se, navodi, sve naknade za kontrole čime se 12 milijuna kuna vraća sektoru vinarstva, uspostavljaju se četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i hrvatsko Podunavlje, hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i središnja bregovita Hrvatska, decentralizira postupak organoleptičkog ocjenjivanja vina po vinogradarskim regijama.

Rasprava već jutros počela burno, Bulj potrgao prijedlog zakona

Uz demonstrativno trganje teksta prijedloga novog zakona o vinu Mostova zastupnika Mire Bulja, potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin odobrio je jutros Klubu Mosta stanku kako bi se konzultirao o predmetnom zakonu.

 Sad ćete morati nabaviti novi zakon, dobacio je Radin Bulju koji je ustrajao na ocjeni da novi zakon ne donosi ni jednu pozitivnu mjeru za hrvatske vinare, da ne nudi rješenja, da rapidno raste uvoz vina.

 Taj je uvoz unatrag nekoliko godina porastao za 140 posto, godine 2013. uvezli smo vina za 16 milijuna kuna, tri godine poslije za 31 milijun kuna, navodio je Bulj koji tvrdi i kako je "sto posto manja proizvodnja vina u odnosu na vrijeme kad smo bili van EU".

 Odnesite zakon ministru, kad je mogao imati šest vozača može dati i 200 milijuna za fond iz kojega bi se pomagali domaći vinari i vinogradari, poručio je Bulj predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, trgajući ispred njih tekst zakona.