ŽICANJE LOVE S ISTOKA

Hajdaš Dončić nosi Kinezima tri 'savršena' projekta

05.09.2012 u 14:24

Bionic
Reading

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić sprema se na put u Kinu kao predsjednik vladinog Povjerenstva za gospodarsku suradnju s Kinom. Toj će rastućoj gospodarskoj velesili ponuditi najmanje tri projekta u koje bi mogli uložiti svoje milijarde dolara

Iz kinesko-srednjoeuropskog fonda za suradnju u investicijama raspoloživo je 500 milijuna dolara, a novca će biti još i više. Kineska vlada je odlučila otvoriti posebnu kreditnu liniju od 10 milijardi dolara za investicijske projekte u infrastrukturi, novim tehnologijama i ekologiji u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Ministar Hajdaš Dončić odlazi u Peking s još 15 ministara iz zemalja srednje i jugoistočne Europe, a svima je cilj isti: uvjeriti Kineze da svoj kapital ulože u njihove zemlje. Naime, ovoga tjedna se u Pekingu održava prva konferencija kineskog tajništva za suradnju sa zemljama navedenih regija, na koju je pozvana i Hrvatska.

Hajdaš Dončić će Kinezima prvi put ponuditi konkretne projekte: prvi projekt je vezan uz Rijeku i njezinu luku. Riječ je o kontejnerskom terminalu poznatom kao Zagrebačka obala, a na njega se nadovezuju Aerodrom Rijeka na Krku i Logistički centar Miklavija u Matuljima.

Drugi projekt koji će ponuditi Kinezima odnosi se na Zračnu luku Osijek i riječnu luku u Vukovaru, a treći je stvaranje Tehnološkog centra Kumrovec na temeljima bivše partijske škole u rodnom mjestu Josipa Broza Tita. Naravno, ministar će pozvati Kineze da se jave i za ostale investicijske natječaje i infrastrukturne projekte, posebno energetske i prometne.