BIVŠI SURADNIK POTVRDIO

Haiderova žena u Lihtenštajn htjela spremiti 3 mil. eura

12.08.2010 u 11:41

Bionic
Reading

Afera oko tajnih računa ultradesničara Jörga Haidera i dalje trese austrijsku javnost. Na jednoj strani se nalaze bivši Haiderovi politički suputnici, koji tvrde da se želi okaljati sjećanje na velikog političara, a na drugoj su neumorni novinari koji ne prestaju istraživati

Nakon što je tjednik Profil objavio da je Haider primao novac od diktatora Gadafija i Sadama Huseina, uslijedili su napadi ekstremne desnice, koja tvrdi da je riječ o izmišljotinama. U međuvremenu je zato magazin News objavio priču u kojoj glavnu ulogu igra Peter Sichorovsky, svojedobno glavni tajnik Haiderove Slobodarske stranke i njen bivši zastupnik u Europskom parlamentu. On je 5. kolovoza 2002. godine posjetio lihtenštajnsku banku LGT te se raspitivao o mogućnosti da otvori račun na koji bi njegova supruga (?!) uplatila između tri i pet milijuna eura!

News se poziva na dokumente LGT banke, u kojima još stoji da je Sichorovsky želio 'optimirati porez' na taj veliki novčani iznos, što u prijevodu znači da je htio izbjeći plaćanje poreza na taj novac. Također se detaljno raspitivao o tome koliko se strogo u LGT-u drže bankovne tajne i kakve zakonske obaveze imaju prema upitima javnosti oko računa svojih klijenata.

Vrijedi primijetiti da se Sichorovsky o tome raspitivao baš nekoliko mjeseci nakon Haiderovih putovanja kod Sadama Huseina, koji mu je navodno dao 5,5 milijuna eura da širi istinu o divnom iračkom režimu, kojemu je tada prijetio napad SAD-a. Upitan o svojoj ulozi o svemu tome, Peter Sichorovsky tvrdi da on jest bio u spomenutoj banci, ali da nikada nije tamo otvorio račun. Kako bi skrenuo pažnju sa sebe, bivši Haiderov bliski suradnik također je izjavio kako zna da je njegov bivši šef imao račune u Lihtenštajnu, što je na početku afere demantirao Savez za budućnost Austrije, stranka koju je Haider osnovao nakon raskola u Slobodarskoj stranci.

Sichorovsky je još dodao da su za sve krivi mediji, jer objavljuju laži, te da on ne zna ništa o novcu koji je Haider navodno dobio od Gadafija i Sadama. Čini se da se desničari ne mogu međusobno dogovoriti o usklađivanju priča, jer bi i mnogi od njih mogli nastradati u raščišćavanju ove afere, pa balansiraju između obrane svojeg dugogodišnjeg vođe i vlastite stražnjice. U svakom slučaju, ovo je prva potvrda postojanja Haiderovih tajnih računa iz njegove najbliže okoline, iz koje se do jučer moglo samo čuti da nikakvih računa u Lihtenštajnu nikad nije bilo.