OSOBA DANA U AUSTRIJI

Haiderov tabloid: Hrvatska neće pravedno suditi Sanaderu

10.05.2011 u 12:49

Bionic
Reading

Jučerašnja odluka Zemaljskog suda u Salzburgu o izručenju Ive Sanadera Hrvatskoj danas je vijest u svim austrijskim novinama, a Sanaderu je posvećena i rubrika 'Osoba dana' u dnevniku Der Standard

Iako je u protekla dva mjeseca interes austrijskih medija za bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera bio minimalan, jučerašnja rasprava o njegovom izručenju Hrvatskoj ponovno ga je vratila u središte pažnje. Odluka sutkinje Claudije Lechner da odobri izručenje Sanadera iznenadila je mnoge, uključujući bivšeg premijera, koji je bio uvjeren da će ga pustiti da se o optužbama očituje pred austrijskim sudom te da suđenje dočeka na slobodi, zbog čega je unajmio stan u Salzburgu.

Danas je taj stan i dalje prazan, no Sanadera su pune austrijske novine. Konzervativni Die Presse poziva se većinom na izvještaj Austrijske press agencije (APA), u članku naslovljenom 'Sanader će se žaliti na odluku'. U njemu se ističe da je jučerašnja odluka 'dvostruki poraz za Sanadera', jer se njegov odvjetnik nije uspio izboriti ni za puštanje uz kauciju, niti za zaustavljanje Sanaderovog izručenja u Hrvatsku. Die Presse napominje da se Sanadera istražuje i u Austriji zbog sumnje u pranje novca, zbog računa na kojima je bilo više od milijun eura. Korupcijski odjel austrijskog državnog odvjetništva jučer je deblokirao veći dio računa, no ne i one za koje je zaduženo državno odvjetništvo u Innsbrucku, što znači da toj priči još nije kraj.

Slično piše i klagenfurtski Kleine Zeitung, zaključujući da je jučerašnjom odlukom salzburškog suda 'hrvatsko pravosuđe jedan korak bliže svojem nastojanju da bivšeg premijera izvede pred sud'. Naročito se ističe činjenica da se Sanadera sumnjiči da je ukrao šest milijuna eura državnog novca 'koristeći se firmama koje su mu bile vrlo bliske'. Kurier zato podsjeća da se Sanadera stalno povezuje i s aferom Hypo, iako bivši hrvatski premijer tvrdi da s koruškom bankom nikad nije imao nikakve veze.

Utjecajni tabloid Krone Zeitung objavio je tekst pod naslovom 'Izručenje Sanadera Hrvatskoj odobreno', u kojem između ostaloga spominje tvrdnju bivšeg premijera da ga u domovini ne očekuje pravedno suđenje. Krone zato citira jučerašnju izjavu predsjednika Ive Josipovića, koji je komentirao da Sanadera, kao i svakog drugog građanina, očekuje fer proces: 'Uvjeren sam da će naše pravosuđe doći do pravedne presude.' Krone također ističe da Sanaderov odvjetnik Suppan ima dva tjedna da bi predao svoje žalbe na Viši sud u Linzu, koji bi o njima trebao relativno brzo odlučiti, što u pravnim krugovima znači 'nekoliko tjedana'.

Najviše prostora Sanaderu u svojem današnjem izdanju posvetio je bečki lijevo-liberalni dnevnik Der Standard, koji ga je proglasio svojom osobom dana. U komentaru pod naslovom 'Dobro umreženi političar koji se zapleo u vlastitu mrežu', Der Standard se osvrće na Sanaderov životni put. 'Politički je Sanader bio gotov 9. prosinca 2010, kada je Sabor, hrvatski parlament, donio odluku o skidanju imuniteta bivšem premijeru, suočenim s optužbama za tešku korupciju.' U osvrtu koji potpisuje Josef Kirchengast naročito se govori o tome da Sanader i dalje šuti o pravim razlozima svojeg iznenadnog povlačenja iz politike, koje je objavio 1. srpnja 2009, no zaključak je da Hrvatska sa Sanaderom na čelu nikad ne bi mogla ući u Europsku uniju. Komentator Der Standarda podsjeća i na Sanaderovu 'zbirku ekskluzivnih satova' te da je njegovo 'hapšenje u Austriji pri pokušaju bijega gorka ironija', s obzirom da je u Austriji studirao i ima snažne veze među tamošnjim konzervativcima. 'Njegov brat Miroslav živi u Tirolu i radi kao prosvjetni radnik, a 2008. je na županijskim izborima bio na listi ÖVP-a', podsjeća Der Standard.

'Godine 1990. Sanader je osnovao podružnicu HDZ-a u Austriji. Deset godina kasnije postao je šef cijele partije u Zagrebu te naslijedio pokojnog osnivača države Franju Tuđmana. Mnogi su se čudili tome kako se Sanader brzo riješio ultradesničara iz stranke koju je usmjerio na europski kurs. Odgovore na mnoga pitanja dat će suđenje zbog korupcije – ako i kada se dogodi', piše Der Standard.