NOVA OTKRIĆA

Haider je bio plaćenik Sadama Huseina!

08.08.2010 u 14:03

Bionic
Reading

Austrijski tjednik Profil ne odustaje od istraživanja misterioznog bogatstva pokojnog ultradesničara Jörga Haidera te u novom broju donosi nove dokaze o milijunima dolara koje je Haider dobio od nikog drugog nego - Sadama Huseina!

Danas su obojica mrtvi, jedan zahvaljujući vožnji u pijanom stanju, a drugi američkoj invaziji na Irak, no početkom 2002. godine Jörg Haider i Sadam Husein su postajali politički prijatelji. U trenutku kada je cijeli svijet osuđivao brutalnost iračkog diktatora, a George W. Bush spremao na napad potkrijepljen izmišljenim oružjem masovnog uništenja, Haider je odlučio posjetiti Irak. S obzirom na dugogodišnje prijateljstvo Haidera i libijskog vođe Moamera Gadafija, rijetki su bili iznenađeni što je austrijski desničar pohitao u zagrljaj još jednom diktatoru iz islamskog svijeta.

Haideru je, naravno, godila medijska pažnja koju su izazvala njegova tri putovanja u Irak, koja je pak predstavljao kao humanitarne misije. Stoga je s drugog putovanja u Klagenfurt doveo dvoje iračke djece u Klagenfurt, gdje su ih liječili u lokalnoj bolnici. S druge strane je davao intervju Al Jazeeri, objašnjavajući svoje viđenje Sadamove vladavine.

Ono što se tada nije znalo jest da je Haider dobio i pet milijuna dolara (po tadašnjem kursu 5,5 milijuna eura) od iračkog diktatora kako bi u Europi zastupao njegove političke pozicije i širio 'istinu' o Sadamu. To potvrđuju dokumenti iračkih vlasti iz 2008. godine, na koje se Profil poziva. Označeni kao 'top secret', a nastali zbog želje iračkih vlasti da pokušaju raščistiti razne mutne poslove bivšeg diktatora, u njima stoji da je u Haiderovoj pratnji bio i njegov dugogodišnji politički suborac Ewald Stadler, koji je također dobio novac u iste svrhe.

Stadler je danas zastupnik Saveza za budućnost Austrije (BZÖ), stranke koju je Haider osnovao nakon raskola u Slobodarskoj partiji (FPÖ), te tvrdi da se nikada nije osobno sastao sa Sadamom, nego 'samo sa službenicima različitih ministarstava i veleposlanicima'. Stadler također negira da je osobno primio bilo kakav novac, ali ne garantira da njegov bivši šef nije.

Haiderovi politički nasljednici napadaju tjednik Profil, tvrdeći da želi uništiti njegovo političko nasljeđe, što pak rezultira prilično apsurdnim izjavama iz stranke koja je poznata po ksenofobiji i antisemitizmu. Tako štajerski šef Saveza za budućnost Austrije Gerald Grosz pisanje Profila uspoređuje s 'pozivima na progon Židova u nacističkom časopisu Der Stürmer'.

S druge strane se pak čuju kritike austrijskog Transpareny International, koje tvrdi da tamošnje pravosuđe odugovlači istragu oko misterioznih milijuna Jörga Haidera. U svakom slučaju, Haider se sigurno obogatio zahvaljujući svojoj vezi sa Sadamom, barem preko profita od knjige U gostima kod Sadama, koja je u Austriji svojedobno bila bestseler.