POSLJEDNJI HAŠKI UHIĆENIK

Hadžić se izjašnjava o krivnji u srijedu

18.08.2011 u 15:21

Bionic
Reading

Posljednji haški uhićenik, bivši vođa pobunjenih hrvatskih Srba Goran Hadžić, optužen za zločine protiv čovječnosti počinjene nad Hrvatima tijekom okupacije dijelova Hrvatske, izjasnit će se o krivnji u srijedu 24. kolovoza, objavio je u četvrtak Haški sud (ICTY)

Na svom prvom pojavljivanju pred Haškim sudom 25. srpnja Hadžić je iskoristio pravo da se ne izjasni o krivnji i nakon toga počeo je teći rok od 30 dana za novo ročište na kojem će se izjasniti o krivnji.

Hadžić je u međuvremenu zatražio od Haškoga suda da mu plaća obranu jer tvrdi da sam to ne može i da mu odobri odvjetnika po njegovu izboru.

Haški sud ga tereti, po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti, u 14 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene ubojstvom stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata te za niz drugih zločina.

Hadžića se tereti da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio da se činjenjem zločina nasilno i trajno uklone Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s jedne trećine hrvatskog teritorija koju su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoć Beograda.

Hadžić je uhićen 20. srpnja u Srbiji nakon sedam godina bijega, a dva dana kasnije izručen je Haškome sudu.