LOV NA PAPIRE

Haag traži hitan izvještaj o dnevnicima promatrača iz 1995.

03.02.2010 u 18:35

Bionic
Reading

Haaški sud (ICTY) pozvao je u srijedu Europsku uniju da ga hitno, u roku od 14 dana izvijesti o poduzetim mjerama u sklopu potrage za dnevnicima europskih promatrača iz 1995. koje traži obrana generala Ante Gotovine.

Sudsko vijeće, koje vodi suđenje generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, poziv je uputilo španjolskom predsjedništvu EU-a, Europskoj komisiji, visokoj predstavnici za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i glavnom tajniku Vijeća EU-a Pierreu de Boissieu.

'Sudsko vijeće hitno poziva glavnog tajnika Vijeća EU-a da u roku od 14 dana dostavi Vijeću precizno izvješće o svemu što je poduzeto u potrazi za dnevnicima europskih promatrača iz Knina', stoji u odluci sudskog vijeća kojim predsjeda Nizozemac Alphons Orie.

Gotovinin odvjetnički tim od Bruxellesa traži dnevnike Europske promatračke misije iz 1995. Riječ je o ukupno 95 dokumenata koje EU nije dostavio prema prvom zahtjevu Haaškog suda od 28. veljače 2008.

Odvjetnici hrvatskog generala ističu da su dnevnici važni jer govore o događajima na terenu u Kninu i okolici 1995., uključivo i granatiranje toga grada na početku 'Oluje', jednu od glavnih inkriminacija iz optužnice.

EU je 18. siječnja kratko izvijestio ICTY da su poduzete sve nužne mjere da se dnevnici pronađu, ali da je jasno utvrđeno da se oni ne nalaze u arhivima u Bruxellesu, no u tom izvješću nije naveo nikakve pojedinosti o toj istrazi.