DRAMATIČNA TRAGEDIJA

Guterres pozvao Mjanmar da prekine etničko čišćenje Rohindža

13.09.2017 u 19:53

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u srijedu vladu Mjanmara da prekine vojnu operaciju i nasilje protiv Rohindža kojih je 400.000 izbjeglo u susjedni Bangladeš i taj egzodus trećine stanovnika muslimanske zajednice nazvao je etničkim čišćenjem

Na konferenciji za novinare u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku glavni tajnik svjetske organizacije rekao je da kriza izvazvana nasiljem budističke većine prema Rohindžama destabilizirala cijelu regiju.

Humanitarno stanje je 'katastrofalno', rekao je i pozvao sve zemlje da isporuče humanitarnu pomoć izbjeglicama. 

Stanje u Mjanmaru je dramatična tragedija 'i moramo je zaustaviti'. 

Na novinarsko pitanje je li riječ o etničkom čišćenju, glavni tajnik je odgovorio 'kada trećina stanovništva Rohindža mora pobjeći iz zemlje, mislite li da možete naći bolju riječ da opišete tu situaciju'.

Prema zadnjim podacima UN-a objavljenima u srijedu, više od 379.000 Rohindža sklonilo se u Bangladeš od kraja kolovoza kako bi pobjeglo od represije mjanmarske vojske zbog stalnih napada na pobunjenike iz zajednice Rohindža.

Među njima je 60 posto djece. 

Tisuće drugih pripadnika te zajednice su na putu i bježe i stižu u Bangladeš iscrpljeni, izgladnjeli, nakon što su danima pješačili po kiši.

Lokalne vlasti i međunarodne zajednice ne uspijevaju se nositi s tom ljudskom tragedijom.