GUST DAN U SABORU

Pernar koaliciju HDZ-HNS nazvao 'sablazan', predložio Kajtazija za ministra demografije

09.06.2017 u 09:13

Bionic
Reading

Gustim rasporedom započeo je radni dan u Saboru. Prije sjednice koja je počela u 9.30 sastao se Klub zastupnika i HDZ-a i SDP-a, a zastupnici su stigli napraviti i izmjene u odborima. Danas će premijer Andrej Plenković predstaviti i nove ministre na odborima te će se zastupnici izjasniti o njima glasanjem oko 19 sati

15.53 Stanku je zatražio SDSS-ov Milorad Pupovac. 'Nečuveno je da Pernar kaže da su manjine, čiji se broj smanjio, to zaslužile jer su bili saparatisti', kazao je Pupovac.

Krenuo mu je odgovarati Pernar, no zastupnici HDZ-a napustili su sabornicu.

15.29 Zastupnici su uzeli stanku od 10 minuta. Jandroković je najavio raspored odbora na kojima će biti saslušanje novih ministar. Prvi će u 16 sati biti Odbor za Ustav na kojem će se saslušavati novi ministar uprave, u 16:20 započinje Odbor za obrazovanje gdje će se raspravljati o novoj ministrici obrazovanja Blaženki Divjak, a u 16:40 je Odbor za unutarnju politiku.

Glasanje o ministrima u Saboru očekuje se tek oko 19 sati.

15.11 U pojedinačnoj raspravi javio se i Ivan Pernar. Posebno se obratio manjinskim zastupnicima i pozvao ih i da oni traže za sebe mjesto u vladi. 'HNS ima dva ministarstva za 5 zastupnika, a vas je osam ovdje. Zašto bi samo HNS imao ljude u državnim poduzećima, zašto ne bi bilo mjesta i za Srbe? Može Kajtazi recimo biti ministar demografije. Gospodine Pupovac nije njima stalo do Srba, utopili bi vas u čaši vode, skupa sa mnom, u istoj čaši', poručio je Pernar.

'Ono što je HNS učinio je sablazan. Nešto što se u hrvatskoj političkoj povijesti nije dogodilo. Ovo je korupcija je najvišoj razini', rekao je Pernar.

Odgovorio mu je Radin. 'Svi stand-up komičari u Saboru su trajali jedan mandat. Zato što vas volim, molim vas da drugačije govorite', rekao mu je Radin i napustio sabornicu.

Pernar je potom poručio kako su sve manjine koje su težile separatizmu bile izbačene iz zemlje, nakon čega je Radinu i Pupovcu prekipjelo te su napustili sabornicu.

'Sram te bilo. Tko je bio separatist 1941. u tvojoj blesavoj glavi', kazao je Pernaru Pupovac dok je Radin kazao kako u Saboru ima onih koji su napisali više knjiga nego što ih je Pernar pročitao.

Nakon što su se počeli javljati i iz HDZ-ovih klupa, Pernar im je poručio: 'Nemojte vi dobacivati, vi ste isto zaslužni za to što je srpska manjina istjerana iz zemlje'.

14.54 Nakon izlaganja Mire Bulja kratko se javio predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 'Tako zbori izborni pobjednik', dobacio je.

No, odmah mu je odgovorio Bulj. 'Ti si bio sluga Sanaderov i Karamarkov. Kandidiraj se protiv mene pa vidi tko će pobijediti', rekao je Bulj.

13.29 Izmjene su bile i u Odboru za obrazovanje gdje je članstvo prestalo Marku Sladoljevu i Zlatku Hasanbegoviću, a imenovane su Majda Burić i Irena Petrijevčanin Vuksanović.

Odmah se javio SDP. Naime, osvrnuli su se na vijest da Dijana Vican ostaje voditeljica stručnog povjerenstva, a Jasminka Bulej Culej voditeljica Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme. 'Sve je to za Hrastov glas. Maske su pale. Ovo je primjer političke trgovine i protuprirodnog bluda', poručila je SDP-ova Sabina Glasovac.

Podsjetila je i na rad Pave Barišića. 'Sva šteta koju je napravio Barišić, osramotio Hrvatsku i radio tako da bolje nije radio, sve to nije bilo dovoljno Plenkoviću da mu se zahvali. Ali vidite, politička trgovina sve radi', rekla je Glasovac dodavši kako HNS mulja da u koaliciju s HDZ-om idu radi kurikularne reforme. 'Sad kad Plenkoviću treba pet rukica onda se ipak odrekao Barišića', rekla je Glasovac.

'Vi ne razumijete da netko može imati drugačije svjetonazore od vas, vi bi htjeli da Hrast ne postoji u Saboru. Kod vas je očit stav - samo ste vi u pravu', rekao je Hrastov Hrvoje Zekanović.

13.04 Smjene su krenule i u Odboru za graditeljstvo, gdje je predsjednicom imenovana Bernarda Topolko umjesto Anke Mrak Taritaš.

'Ova izmjena predsjednice odbora je sporna jer to mjesto pripada opoziciji, a Anka Mrak Taritaš je rekla da će ostati u opoziciji', rekao je SDP-ov Arsen Bauk.

Mjenja se trećina vlade i parlamentarna većina, dodao je. 'Mi defacto imamo novu Vladu', kazao je Bauk. 'Bilo je logično provesti raspravu o Vladi, ali kako to nije bilo, mi smo kroz izvještaj MIP-a i izbor i imenovanja proveli tu raspravu', kazao je Bauk.

'Ova zamjena pokazuje do kojeg je apsurda ovo došlo. Stranka koja se odlučila odreći najprepoznatljivije članice i raspoloviti svoj klub kako bi participirala u vlasti tri mjeseca ili tri godine sa strankom protiv koje je išla na izborima, na listi s drugom strankom. To je političko samoubojstvo', kazao je Bauk.

'Zbog svega što se dogodilo, ja ću šutiti minutu za govornicom. Za sve kolege iz HNS-a i tu stranku', rekao je Bauk.

'Hvala njihovim glasačima i slava im', rekao je Bauk nakon minute šutnje.

'Ovo što se danas događa, a to što se na ministrima raspravlja na odborima, a ne u saboru, je vaša krivica', kazao je Bačić.

13.02 Zastupnici su prešli na izmjene u Odboru za pravosuđe, gdje je smjenjena Nada Turina Đurić, a postavljena Božica Makar. Glasovanje je prošlo bez rasprave.

12.40 'Mi danas mijenjamo neke ljude u Odborima, ali ono što mene brine je da mi mijenjamo ljude iz kvote oporbe s ljudima koji više nisu oporba. Kako možemo zamijeniti kolegicu Mrak Taritaš s kolegicom Topolko. Mrak Taritaš je bila oporba, a Topolko je rekla da će glasati za Vladu i novu većinu. Ona nije oporba. Ovo je presedan i silovanje demokracije. Danas smo izgubili svi, svi hrvatski birači i Hrvatska', kazao je SDP-ov Domagoj Hajduković.

U odgovoru SDP-ovcima javio se HDZ-ov Stevo Culej. 'Vi samo cvilite, jaučete, kmečite. Samo se može čuti 'kme kme'. Ne zante istrpiti poraz. Šnicla je uvijek veća u tuđem tanjiru', rekao je Culej.

Odgovorila mu je SDP-ova Sabina Glasovac. 'U Saboru se govori hrvatski jezik. Koelga Culej kao veliki Hrvat trebao bi znati da se kaže tanjur a ne tanjir', rekla je Glasovac.

12.15 Iz Odbora za gospodarstvo smjenjena je Mostova Ivana Ninčević-Lesandrić, a i Ivan Vrdoljak koji je otišao iz Sabora. U odbor su imenovani HNS-ov Stjepan Čuraj i HDZ-ov Tomislav Lipovščak.

'Ništa u Hrvatskoj nije više kako treba biti. I mi se s time ne možemo pomiriti', rekao je u raspravi Maras.

'Prodali su vas zbog interesa Ferenščaka, Vrdoljaka i Štromara', poručio je petorki iz HNS-a.

12:13 Sljedeći ne redu je bio Odbor za unutarnju politiku, gdje se predlaže da potpredsjednik postane Petar Škorić. Članstvo u odboru gube HNS-ov Goran Beus Richembergh i  Mostov Nikola Grmoja, a u odbor ulaze HNS-ov Stjepan Čuraj i HDZ-ov Anđelko Stričak. Izglasano je bez rasprave.

11.45 Zastupnici su prešli na raspravu o izmjenama u odborima. Prvi je na redu Odbor za Ustav gdje se predlaže da se smjene članovi - Dražen Bošnjaković, Gordan Jandroković i Vesna Pusić, a umjesto njih u odbor uđu Milorad Batinić, Davor Miličević i Željko Reiner.

'Zašto danas vodimo ovu raspravu? Ne zato što se promijenio sastav većine, nego jer je HDZ odlučio osigurati većinu u jednom odboru. Moramo danas raspravljati i o dosljednosti u radu jedne političke stranke. U Odboru za Ustav je ispred opozicije sjedila Vesna Pusić, počasna potpredsjednica HNS-a i sada čujemo od predsjednik Sabora da se zbog promjene u sastavu većine mjenja sastav odbora. Mjenja se sastav Odbora za Ustav gdje sjedi, da ponovim, počasna predsjednica HNS-a. Nju HNS još uvijek nije isključio', rekao je SDP-ov Peđa Grbin.

Podsjetio je da se su se u 27 godina uvijek dogovarale kvote u odborima između većine i opozicije. 'Ovo radimo da bismo preko noći mogli izglasati ministre koji su dogovoreni klasičnom kupoprodajom između HNS-a i HDZ-a', rekao je Grbin.

'Dali ste nam 20 minuta za raspravu o novim ministrima, toliko je bilo predviđeno. A sve da bi premijer sve stigao i stigao na ručak. E pa nećete', poručio je Grbin, dodavši kako zastupnici diktiraju tempo u Saboru, a ne premijer.

Pronašli smo na stranicama HDZ-a vaš sporazum s HNS-om, dodao je. 'Tu nema riječi o zdravstvu, nema riječi o gospodarstvu', rekao je Grbin, na što ga je prekinuo predsjednik Sabora Gordan Jandroković da ne govori o temi.

'Posebno me oduševila točka sporazuma koja se odnosi na gospodarstvo. Glavna poruka je borba protiv klijentelizma. Nakon svega ovoga, nakon svega ovoga. Nakon svega što se dogodilo da do ovog dođe, oni imaju obraza govoriti o borbi protiv klijentelizma.  Ova razina licemjerja nije dugo viđena', poručio je Grbin.

'Gospodo, ovo je trgovina, skupa kupoprodaja, imajte obraza doći pred građane i to im reći', rekao je Grbin.

Odgovorio je HNS-ov Milorad Batinić.  'Odluka o zamjenama u odborima donesena je na temelju rasprave na Klubu HNS-a, gdje su kolege Pusić, Beus Richembergh, Turina Đurić i Mrak Taritaš jasno rekli da neće poštivati odluke Središnjeg odbora HNS-a. Samo jedan tehnički element', kazao je Batinić.

'Kažete, tehnički element, kao da  slušam Milku Babović. Samo fali zelena haljina sa šljokicama, iako bi ja radije hodao u haljini sa šljokicama nego da napravim ovo što je napravio HNS', rekao je SDP-ov Gordan Maras.

'Da nije bilo ove replike, ne bi mogli zamisliti kolegu Marasa u haljini na šljokice', poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

'Vas i bez replike možemo zamisliti u haljini sa šljokicama', dobacio mu je Maras.

11.43 Zastupnici su izglasali i prestanak mandata HDZ-ovog Mate Frankovića, koji je na izborima izabran za gradonačelnika Dubrovnika. Njega će u Saboru zamijeniti HDZ-ova Sanja Putica.

11.20 Branimir Bunjac podsjetio je da je Radimir Čačić, koji također podržava vladajuću većinu, za Predraga Štromara rekao da je nesposoban i da u životu nije izgradio niti jednu šupu. 'I sada će Štromar koji nije izgradio ni jednu šupu voditi resor graditeljstva', kazao je i poručio da je to čisti nihilizam.

11.05 Ivan Pernar posegnuo je za Novim zavjetom te je krenuo parafrazirati dio koji govori o kući građenoj na lošim temeljima koju će odnijeti bujica. Riječ je, kaže o HNS-u. Podsjetio je na poznatu rečenicu Antuna Gustava Matoša da nema 'dovoljno štrika za toliko Juda'.

10.50 Njegov stranački kolega Vlaho Orepić kazao je da je HDZ 'postao jedan hranidbeni lanac, u kojem se dobro jede, ali na tuđi račun'. 'Kad se izda politički interes vlastitog biračkog tijela, narod postaje nebitan. U ovom je trenutku hrvatski narod izgubio državu kao sredstvo vlastite politike. Narod treba obnoviti vlast nad vlastitom državom, pozivam ga da obnovi vlast nad vlastitom državom - to podrazumijeva razgradnju ovog političkog kartela stranaka koji je na vlasti', kazao je.

10.45 Mostov Miro Bulj kazao je da su 'HDZ-u i HNS-u su isti ljudi'. 'Plenković je obmanuo narod i birače i one koji su glasali za HDZ. Je li to bio njihov izbor? Uvijek su isti ljudi rasprodavali za judine škude. Što bi sada kazao doktor Franjo Tuđman, što bi sada kazao Ante Mika Tripalo?', kazao je Bulj prtom krivo kazavši ime osnivača HNS-a Mike Tripala.

  • +7
Hrvatski sabor o povjerenju novim ministrima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

11.00 Iako su bili najavljene sjednice odbora na kojima su trebali biti predstavljeni ministri, sve su odgođene do daljnjega, odnosno dok u sabornici ne završi rasprava i dok se ne izglasaju izmjene članova u odborima.

10.10 Zastupnici su izglasali tko će u Saboru zamijeniti Darka Milinovića i Ivana Anušića, koji su postali župani pa više ne mogu sjediti u Saboru.

Rasprava je krenula kada se trebalo izglasati početak mirovanja mandata bivšem predsjedniku HNS-a Ivanu Vrdoljaku.

Prvi se javio Mostov Nikola Grmoja, koji je podsjetio na Vrdoljakove statuse na društvenim mrežama u kojima je upravo Mostov zastupnika optuživao da laže kada je govorio o koaliciji HNS-a i HDZ-a. 'Ćao Nikola, tako je završio status. Pa ćao, Ivane', rekao je Grmoja. Dodao je da su HNS i HDZ ispod stola pregovarali od veljače.

Ovdje se radi o pritisku DORH-a, prvo na Sauchu, a onda na Vrdoljaka, uvjerava Grmoja. 'Sjetite se Vrdoljakovog intervjua da mu Petrov visi s represivnim aparatom', rekao je Grmoja.

U pojedinačnoj raspravi javio se Mostov Miro Bulj. 'Jandroković je isto bio i Sanaderu i Kosor, a bio bi i ISIL-u', rekao je Bulj.

10.05 Zastupnici dopunjuju dnevni red s točkama o izglasavanju povjerenja novim ministrima.

9.59 Imperativ koalicije HNS-a i HDZ-a nije stabilnost države, svima je jasno da je ovo klasična trgovina, borba za fotelje i prevara birača', kazao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Kazao je kako je HNS prekršio ugovor sa SDP-om. 'Ako su spremni prekršiti koalicijski ugovor, što će onda biti s ugovorima u Vladi?', upitao je.

HNS je za dva mjesta u vladi prodao cijelu stranku. HNS su stvarali časni ljudi, a uništili oni kojima je politika torbarenje, dodao je.

Vrdoljak i Plenković obanjivali su javnost, glumili svađu tu u Saboru, nastavio je. 'Je li ovo vjerodostojno o čemu je govorio HDZ? Ova koalicija izgrađena na laži, trgovini, suprotstavljena je u svjetonazoriskim i programskim načelima, nema budućnost', rekao je Bernardić.

'Ne možemo, niti ćemo sudjelovati u podršci ovakvoj političkoj trgovini', rekao je Bernardić.

9.50 Božo Petrov žestoko je nastupio u Saboru nakon stanke. 'Slušam mantru,  laži i izgovore da bi se skrio kriminal, izgovore da se nastavi politika kakvu su apostoli Hrvatske provodili 20 godina Javnost je svjedočila dnu dna', krenuo je Petrov.

'Istjerali smo ih na čistac, na vidjelo. Svaki izgovor je smiješan, svaki izgovor vrijeđa zdrav razum. Nećete se ni jedni ni drugi oprati ni da se stotinama godina po vama prelijevaju vodopadi bistre Jane', kaže Petrov.

'Kad bi Hrvatska mogla pričati, vrisnula bi da joj više ne pomažete. Nakon svega što ste morali progutati da biste sjedili u tim foteljama, nešto je moralo otpasti - obraz. Ako biramo prostitutke na izborima, onda će politika biti prostitutka. Nismo svi isti, postoje pošteni i postoje prostitutke', zaključio je Petrov.

9. 40 Pred novinare je izašao i Predrag Štromar koji je Plenkovića nazivao Andrej te je izrazio vjeru da će ova Vlada opstati do kraja mandata.'Drago mi ja da danas radimo koaliciju koja će donijeti dobrobit građanuima. HNS unosi svoje vrijednosti u Vladu. Pokušat ćemo depolitizirati obrazovanje i ja mislim d aće mo u tome uspjeti. Još uvijek smo u rovovima, razmišljamo. Stabilnost Vlade garantira stabilnost društva.To ćemo, ja sam siguran, Andrej i ja napraviti. Ja sam siguran da ćemo opstati. Vjerujem u dosta ljudi iz ovog HDZ-a', kaže Štromar.

9.35  Izjavu je dao premijer Plenković: Drago mi je da smo danas ovdje kolega Štromar i ja. HDZ i HNS su usuglasile nekoliko ključnih programskih točaka i načela. Potpisalo smo jutros taj dokument kao određenu platformu po kojoj HNS ulazi u Hrvatsku Vladu. Milim da smo dogovorom s našim dosadašnjim partnerima uz podršku HNS-a osigurali normalnu parlamentarnu većinu. Zahvaljujem se kolegi Štromaru na suradnji, otvorenosti i na odgovornosti a ta je odgovornost ključna poruka koja je vodila HDZ i HNS da učinimo iskorak kao još jedan dokaz transformativnih poteza i koje pokazuju da se uobičajene europske prakse mogu vidjeti na Hrvatskoj političkoj sceni. Vjerujem da će se nakon današnjeg dana i Vlada i Sabor vratiti u normalne okvire djelovanja.

9.30 Započela je sjednica Sabora, no već tradicionalno odmah su zatražene stanke. Zbog aktualno-političke situacije stanke su zatražili Most, Živi zid i SDP.

9.00 Počela je sjednica Kluba zastupnika SDP-a.

8.30 Počeo klub HDZ-a. Premijer Andrej Plenković pojavio se nešto kasnije i to s novim ministrima.

Tijek događaja pratite uživo na tportalu.

Očekuje se da će kako je i predviđeno u 9.30 početi sjednica Sabora nakon čega bi trebali biti sazvani odbori i to njih šest: Odbor za ustav, Odbor za unutarnje poslove, Odbor za obrazovanje, Odbor za graditeljstvo, Odbor za zaštitu okoliša i Odbor za rad.

Na tim odborima premijer Plenković predstavit će nove ministre te će se o njima povesti rasprava, dok će se na samoj saborskoj sjednici o njima samo glasati.

Jutros je održana i sjednica Odbora za izbor i imenovanja na kojoj je došlo do rošade u saborskim odborima s obzirom da je dogovorena nova većina. Tako je primjerice predloženo da na čelo Odbora za graditeljstvo više ne bude Anka Mrak Taritaš nego da njeno mjesto preuzme HNS-ova Bernarda Topolko.

Ukoliko Sabor potvrdi te izmjene već u 9.30, to će značiti da Anka Mrak Taritaš neće predsjedati odborom na kojem će se saslušavati njen, još uvijek stranački kolega Predrag Štromar.

Jutros se sastalo i Mandatno-imunitetno povjerenstvo koje će Saboru na izglasavanje predložiti mirovanje mandata Ivana Vrdoljaka te dolazak njegove zamjene Stjepana Čuraja, mirovanje mandata Ivana Anušića koji je postao osječko-baranjski župan te dolazak njegove zamjene Domagoja Mikulića, ali i mirovanje mandata Mate Frankovića i vraćanje u zastupničke klupe Sanje Putice.