POSTIGNUT DOGOVOR

Gusarima 'mala' otkupnina za kapetana

12.04.2009 u 09:55

Bionic
Reading

Sa somalskim gusarima, koji već tri dana drže američkog kapetana kontejnerskog broda kao taoca, postignut je okvirni sporazum o njegovu oslobađanju koji bi trebao biti proveden u nedjelju, objavio je u subotu predstavnik gusara kojeg citira američka agencija Bloomberg

Oslobađanje je prvotno bilo predviđeno za subotu, no postupak je odgođen jer 'svaka skupinu sumnja u drugu' da neće održati riječ, rekao je predstavnik gusara iz somalijske luke Eyl koji se u telefonskom razgovoru za Bloomberg predstavio samo kao Da"ud.

Prema uvjetima sporazuma, za kojeg je rekao da se i dalje može raspasti u svakom trenutku, kapetan Richard Phillips i četiri gusara koja ga drže moći će slobodno otići, a bit će plaćena 'mala' otkupnina.

Somalski gusari zatražili su otkupninu i siguran prolaz kao uvjete za oslobađanje kapetana Phillipsa, otetog u srijedu tijekom gursarskog pokušaja zauzimanja broda Maersk Alabama koji je spriječila 20-člana američka posada.

Brod Maersk Alabama u subotu je pristao u kenijskoj luci Mombasa, dok se nastavlja drama s njegovim kapetanom kojeg gusari drže u 8,5-metarskom čamcu za spašavanje okruženi s nekoliko američkih ratnih brodova na pučini Indijskog oceana, oko 200 nautičkih milja od obala Somalije.

U vodama Adenskog zaljeva i Roga Afrike, u kojima operiraju somalski gusari u petak su okončane dvije otmice brodova, a u subotu se dogodila nova sa zauzimanjem talijanskog ocenskog remorkera Buccaneer u čijoj je 16-članoj posadi i jedan hrvatski pomorac.