USVOJENA REZOLUCIJA

Gusare će se loviti i na kopnu i na moru

17.12.2008 u 09:01

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN-a u utorak je jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se državama dopušta progon somalskih pirata na moru i na kopnu, uz prethodnu suglasnost privremene somalske vlade.

Rezolucijom 1851, koju je predložio SAD, na godinu se dana ovlašćuju "države, regionalne i međunarodne organizacije" koje se mogu boriti protiv piratstva u Somaliji da poduzmu "sve potrebne mjere koje su primjerene u Somaliji" za suzbijanje "djela piratstva i oružane pljačke na moru", uz poštivanje međunarodnog humanitarnog prava.

Poziva ih se na zapljenu i oduzimanje "brodova, čamaca, oružja i druge opreme, koji se koriste za piratstvo i oružane pljačke na moru" uz obale Somalije.

To je četvrta rezolucija o borbi protiv piratstva uz obale Somalije koju je Vijeće sigurnosti UN usvojilo od početka godine i prva koja ovlašćuje države na kopnene operacije u Somaliji.

Rezolucija je izglasana na ministarskoj sjednici Vijeća sigurnosti UN, kojim je predsjedao hrvatski premijer Ivo Sanader, a među sudionicima su bili glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, američka državna tajnica Condoleezza Rice, šef ruske diplomacije Sergej Lavrov, britanski ministar vanjskih poslova David Miliband i zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova He Yafei.

Rice je pozdravila izglasavanje rezolucije kao "snažan signal za borbu protiv porasta piratstva u Somaliji i okončanje nekažnjivosti pirata".

Uz obalu Somalije i u Adenskom zaljevu od početka godine izvedeno je više od stotinu piratskih napada, a trenutačno je oteto 17 brodova i posada. I na sam dan usvajanja rezolucije, somalski pirati oteli su dva broda ispred obala Jemena.

U rezoluciji se za rast piratstva u Somaliji djelomice optužuje i sve veći broj isplaćenih otkupnina te nepoštivanje UN-ova embarga na izvoz oružja u Somaliju, iz 1992. godine.

"To je vrlo snažna rezolucija koja se bavi pritvaranjem i procesuiranjem pirata i omogućuje uporabu svih sredstava protiv pirata na moru i kopnu, jer to nije samo pomorski problem", ocijenila je Rice.

Ona je najavila da SAD namjerava formirati kontaktnu skupinu za piratstvo uz obale Somalije, kroz koju bi se koordinirala razmjena obavještajnih informacija.

Također je istaknula da bi trgovačka mornarica trebala osigurati sredstva za zaštitu brodova, te da bi se međunarodna zajednica trebala pozabaviti "korijenom problema, a to je nestabilnost Somalije".

Indonezija, nestalna članica VS UN koja također ima problem piratstva u svojim vodama, izrazila je rezerve prema dijelu rezolucije koji odobrava intervenciju na kopnu, zbog mogućeg budućeg presedana, no ipak je podržala rezoluciju.

Glavni tajnik UN Ban Ki-moon pozdravio je angažman Vijeća sigurnosti u borbi protiv piratstva, rekavši kako će iznijeti preporuke za "osiguranje dugoročne sigurnosti plovidbe ispred obala Somalije".

Umjesto tipične mirovne operacije, pravi su odgovor međunarodne snage, rekao je Ban, dodajući da je već kontaktirao 50-ak zemalja i međunarodnih organizacija za doprinos takvim snagama.

NATO je već razmjestio svoje pomorske snage u regiji, uz plovila drugih ratnih mornarica, ali sve drskiji i bolje opremljeni pirati i dalje napadaju.