NAGODBA S USKOKOM

Gulišija se nije oglušio o odvjetnički kodeks

06.12.2011 u 14:06

Bionic
Reading

Disciplinski tužitelj Hrvatske odvjetničke komore (HOK) odbacio je prijavu protiv splitskog odvjetnika Željka Gulišije kojemu je šestero kolega zamjerilo što se bez njihova znanja nagodio s USKOK-om u korist svojega klijenta Srećka Jurišića, jednog od petero optuženih za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda Branimiru Glavašu za ubojstva i mučenja srpskih civila tijekom Domovinskog rata u Osijeku

Predsjednik HOK-a Leo Andreis izjavio je za Hinu da je prijavu protiv Gulišije odbacio disciplinski tužitelj te da slučaj nije niti došao do disciplinskog suda.

Zadovoljan takvom odlukom, Gulišija je najavio je da će za klevetu tužiti troje od šestero odvjetnika koji su ga prijavili komori.

Tužit ću kolegicu Jadranku Sloković, Antu Madunića i Matu Matića zbog njihovih istupa u javnosti protiv mene', rekao je Gulišija i dodao kako smatra da je sud pravo mjesto za rješavanje problema s kolegama, a ne mediji.

Splitski odvjetnik ponovio je kako je pri nagodbi s USKOK-om radio samo ono što je tražio njegov branjenik te da nije počinio ništa nemoralno i protuzakonito, a što je, rekao je, utvrdio i disciplinski tužitelj HOK-a.

Uz Jadranku Sloković, Madunića i Matića, prijavu protiv njega podnijeli su Boženko Lozo, Radan Kovač i Selim Šabanović. Oni smatraju da ih je splitski kolega doveo u zabludu jer se s njima dogovorio da im klijenti neće iznositi obranu, a iza leđa se nagodio s USKOK-om te da se tako ogriješio o odvjetnički kodeks koji braniteljima nalaže da što više usklade svoj rad.

Jurišićevim priznanjem ostali su se optuženici našli u nepovoljnijem položaju. On je, naime, početkom listopada ove godine, nakon nagodbe, u cijelosti priznao optužbu da je sa saborskim zastupnikom Ivanom Drmićem, osječkim poduzetnikom Dragom Tadićem i njegovom suprugom Božicom Tadić-Ćavar te bivšom zamjenicom glavnog urednika Glasa Slavonije Sanjom Marketić pokušao podmititi suce Vrhovnog suda kako bi se Glavašu promijenila presuda.

Sud mu je potvrdio dogovorenu uvjetnu kaznu na dvije godine zatvora u koji neće ići ako u sljedećih pet godina ne počini kazneno djelo. Uz to, Jurišić će državi morati vratiti 70.000 eura koje su mu, po tvrdnji USKOK-a, radi podmićivanja dali Drmić i Sanja Marketić.