SARAJEVO-ZAGREB-BEOGRAD

Gudurić može kasnije biti izručen Srbiji

26.02.2010 u 14:40

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Bariša Čolak potvrdio je u petak u Beogradu da nema zapreka da Bojan Gudurić, jedan od optuženih za ubojstvo suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, nakon završetka sudskog postupka u Hrvatskoj bude izručen Srbiji

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa svojom srbijanskom kolegicom, ministricom pravosuđa Snežanom Malović, Čolak je obrazložio razloge zbog kojih je bosanskohercegovačko pravosuđe izručilo Gudurića Hrvatskoj, istaknuvši kao glavne razloge težinu kaznenog djela i činjenicu da je Hrvatska prije Srbije podnijela zahtjev za izručenje.

'Djelo za koje se traži Gudurićevo izručenje u Hrvatsku djelo je za koje je zapriječena mnogo teža kazna od one za koju je Gudurić osuđen u Srbiji i za što ga traži Srbija', rekao je Čolak istaknuvši da je u ovakvim okolnostima veliko pitanje bi li Srbija izručila Gudurića Hrvatskoj s obzirom na njegovo srpsko državljanstvo i nemogućnost izručenja vlastitih državljana.

Čolak je također kazao da je to učinjeno upravo zato što nema prepreka da on potom bude predan srpskim pravosudnim organima.

Srbija je početkom veljače uputila BiH molbu za izručenje Bojana Gudurića, jednog od optuženih za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, kako bi Gudurić u Srbiji odslužio četverogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen pred sudom u Novom Sadu za više kaznenih djela.

Gudurić je 1. veljače uhićen u Banjoj Luci na temelju međunarodnih tjeralica koje su za njim raspisale Srbija i Hrvatska, a danas je izručen Hrvatskoj gdje je u tijeku sudski postupak za ubojstvo Pukanića i Franjića. Gudurić je bio jedini optuženi za ubojstvo Pukanića i Franjića koji je bio u bijegu i predao se uoči suđenja za ta ubojstva koje je započelo 3. veljače u Zagrebu.