trener manchester citya

Guardiola poziva Europu da se angažira na rješavanju krize u Kataloniji

18.10.2019 u 18:32

Bionic
Reading

Katalonski trener Manchester Cityja, Pep Guardiola pozvao je Europu da se angažira u rješavanju političke krize koja je prerasla u nasilje, nakon osude separatističkih čelnika zbog njihove uloge u pokušaju odcjepljenja 2017. godine

'Uobičajeno, svatko gleda svoju situaciju i kada nisu previše zabrinuti skrenu pogled. Ali trebamo Europu za rješenje krize, jer Katalonija i Španjolska ne vjeruju jedna drugoj", ocijenio je trener na konferenciji za novinare u petak.

"Međunarodna zajednica nam mora pomoći riješiti taj sukob" i treba nam "posrednik izvana pomoći u pokretanju razgovora", dodao je Guardiola.

Osobe iz cijele Katalonije mirno idu u Barcelonu podržati sedam političkih zatvorenika i dvojicu vojnika osuđenih na više od 100 godina zatvora. Da ljudi nisu uvjereni u ispravnost tog stajališta, ne bi milijuni i milijuni osoba podražavali te čelnike, koji su prognani i ne mogu se vratiti doma, dodao je Guardiola.

U ponedjeljak je Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godine zbog organiziranja referenduma o neovisnosti 2017. godine što ga je bio zabranio ustavni sud Španjolske i proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma.

Od tada su počeli nasilni prosvjedi u kojima je Barceloni nanesena materijalna šteta od 1,5 milijuna eura, priopćile su gradske vlasti.

U petak je u Kataloniji na poziv sindikata koji zagovaraju nezavisnost Katalonije počeo opći štrajk, a tisuće prosvjednika pristižu u Barcelonu gdje će navečer u masovnom prosvjedu zatražiti oslobođenje zatvorenih katalonskih dužnosnika.