POTRAGA ZA PILOTIMA

GSS izgubio vezu s Božićem

Bionic
Reading

Potraga za nestalim zrakoplovom Cessna još uvijek je bez rezultata, no sada su se pojavili novi potencijalni problemi. Naime, Gorska služba spašavanja oko 17:30 sati izgubila je vezu sa timom Stipe Božića

U nedjelju se planira organizirati akcija potrage širih razmjera za zrakoplovom Cessna i članovima posade koji su nestali u četvrtak na Velebitu, izjavio je večeras pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Vinko Prizmić za Radio Dalmaciju.

On je istaknuo kako je trenutačno vremensko stanje na Velebitu katastrofalno, te da jaka kiša i vjetar otežavaju kretanje uključenima u potragu za nestalim zrakoplovom Cessna i članovima posade. Dodao je kako se očekuje da će sutra, na dijelu Velebita za koji se sumnja da se na njemu srušila Cessna, prestati kiša i oslabiti vjetar, pa će se stoga u akciju potrage uključiti veći broj ljudi.

S Božićem izgubljen kontakt

No, zbog oluje pojavili su se novi problemi. Naime, s alpinističkom ekspedicijom predvođenom Stipom Božićem, koja se oko 13 sati spustila u mjestu Ramići u Velikoj Paklenici nakon 17 sati izgubio se svaki kontakt.

Članovi Gorske službe spašavanja nisu u mogućnosti stupiti u vezu sa Stipom Božićem i njegovim ljudima iz zasad nepoznatih razloga.

Božić se javio pročelniku GSS-a Vinku Prizmiću posljednji put negdje oko 17.30 sati. Božić je tada rekao da zbog teških vremenskih uvjeta odustaje od daljnjeg proboja prema 1660 visokom Crljenom kuku gdje se pretpostavlja da je pao zrakoplov, te da se vraća prema odmorištu na kojem će provesti noć.

U GSS-u još uvijek ne mogu potvrditi gdje bi to Božić trebao sa svojom ekipom provesti noć, da li na odmorištu Struge ili u Starigradu koji je udaljen gotovo tri sata hoda.

Prizmić smatra da je gubitak komunikacije u ovakvim uvjetima gotovo normalna stvar i da nije potrebno stvarati nepotrebnu paniku, no vremenski uvjeti koji su večeras dohvatili Velebit i koji se najavljuju za sutra nisu nimalo optimistični.

Treći dan pretrage nije urodio plodom

Danas su vremenske prilike bile još lošije nego jučer - osim guste i niske naoblake, danas je još i kišovito uz gmrljavinu. Na terenu na Velebitu je trenutno 30-ak spasitelja iz HGSS-a i specijalne policije.

Pripadnici specijalne policije probijaju se s ličke strane, dio pripadnika HGSS pretražuje južne padine Velebita. Oni će ostati i tijekom noći na Velebitu s bazom u skloništu na Strugama. Dio pripadnika HGSS ide s jugoistočne strane, te će noćiti u šatorima.

Više pripadnika HGSS-a, psi tragači i dva helikoptera su u Starigradu u pripravnosti. Ako vremenske prilike dozvole, a prognoza je nažalost loša, obavit će se potraga iz zraka, najavio je Prizmić.

Upozorio je kako se radi o izuzetno velikom prostoru koje je nemoguće pretražiti u kratkom vremenu, zato će se potraga usmjeriti na sektore na kojima je veća vjerojatnost pronalaska zrakoplova.

Prizmić je je odbacio informacije nekih medija kako je avion lociran ocijenivši ih potpuno neutemeljenim, jer se radi samo o indicijama koje daju mogućnost da se zrakoplov s većom vjerojatnošću nalazi u tom sektoru, a ne nekom drugom.

Potragu, osim vremenskih prilika, otežava i činjenica da je na temelju raspoloživih podataka avion lociran samo približno pa je područje potrage veliko.

Cessna u vlasništvu Josipa Crnčevića, predsjednika Aerokluba "Ban" iz Sesveta, nestala je s radara hrvatske Kontrole zračne plovidbe u četvrtak popodne iznad Velebita na području Vaganskog vrha.

Prema neslužbenim informacijama, u avionu koji je letio iz Zagreba u Zadar nalazila su se četvorica iskusnih pilota i instruktora letenja sesvetskog aerokluba - Gerd Govejšek (63), Aleksandar Walter (49), Miljenko Bartolić (61) i Zvonko Kelek (68).

Vaganski vrh visine 1757 metara s okolnom visoravni najviši je vrh Velebita. Nalazi se na jugoistočnom kraku planine, i pripada u vrhunce južnog Velebita, pokraj vrhova Badanj, Malovan i Sveto brdo.