prosvjed u tbilisiju

Gruzijci na nogama zbog prikazivanja filma o ljubavi dvojice plesača

09.11.2019 u 12:26

Bionic
Reading

Premijera filma o dvojici plesača koji su se zaljubili dočekana je u petak homofobnim prosvjedima u Gruziji gdje su za prikazivanje tog filma tijekom vikenda prodane sve ulaznice

Dvadeset sedam ljudi uhićeno je u glavnome gradu Tbilisiju a dvojica policajaca su ozlijeđena dok su čuvali kino dvoranu u kojoj se prikazivala drama 'And then we danced', priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u petak navečer.

Prosvjednici su ispred kina vikali 'Sramota!' i bacali petarde, izvijestili su lokalni mediji.

Američka ambasada savjetovala je svom osoblju u Tbilisiju da izbjegava prosvjede te da se ne ističu tijekom vikenda te dodala da su prosvjednici 'u svojoj prirodi protuamerički i da pogrešno tvrde da su SAD i druge zapadne vlade 'naredile' da se film prikaže'.

Film u režiji Šveđanina Levana Akina bit će prikazan u pet kina širom Gruzije ovaj vikend, a prikazivanje će osiguravati policija.

  • +5
Prosvjedi u Gruziji Izvor: EPA / Autor: ZURAB KURTSIKIDZE

Organizatori su rekli da su prodane sve ulaznice.

Priča je smještena u Gruziju a riječ je o Merabu, koji pleše u Nacionalnom gruzijskom ansamblu, čija je tek započeta plesačka karijera potresena dolaskom bezbrižnoga Iraklija, prema kojemu gaji jake osjećaje.

Svjetsku premijeru film je imao na festivalu u Cannesu ranije ove godine.