PREKIPJELO IM

Grupa Zadrana počela prokazivati prevarante

22.05.2009 u 10:46

Bionic
Reading

U Zadru je, neposrednim dogovorom, formirana grupa građana koja posljednjih mjeseci radi kao tajna policija, a to funkcionira ovako: kao 'obični' građani ulaze u prodavaonice, privatne liječničke i stomatološke ordinacije ili ugostiteljske objekte, neuočljivo obave kupnju ili prime uslugu, a zapravo im je jedini cilj utvrditi hoće li im biti isporučeni uredni računi

ZADAR - Kada se, primjerice, diskretnom provjerom deklaracija na odjeći u nekoj trgovini uvjere da je roba neproknjižena i da se prodaje na crno, dobro provjerenu informaciju pismeno prijavljuju Poreznoj upravi i nadležnim inspekcijama, piše Slobodna Dalmacija.

U praksi, u Zadru gotovo nitko ne zna tko čini ovu grupu građana koja se sastaje gotovo u ilegali, a Slobodna je u posjedu posljednje njihove prijave za jednu stomatološku ordinaciju koja radi na crno.

'Nama je zaista dosta da toliko trgovaca i obrtnika vara državu i ne plaća porez, jer je to na štetu svih nas, poreznih obveznika. Neki sve uredno plaćaju, a neki toliko očito pune svoje džepove na našu štetu da nam je ‘prekipjelo', kaže jedan iz grupe građana, čiji su podaci poznati našoj redakciji.

Ni on ni itko od grupe ne želi se eksponirati jer, osim što strahuju od moguće osvete, oni žele i dalje djelovati, kako kažu, 'na duge staze'. Posljednju prijavu poslali su na čak četiri adrese: zadarsku stomatologinju M. K. prijavili su zadarskoj Poreznoj upravi, Državnom inspektoratu (Službi nadzora u području rada), Hrvatskoj stomatološkoj komori te Ministarstvu zdravstva (Odjelu za financijske kontrole), jer su kao njezini 'pacijenti', navodno, utvrdili da ona, pored rada u jednoj općinskoj ambulanti, za koji prima redovnu plaću iz državnog proračuna, neprijavljeno radi i na drugome mjestu.

'Mi sumnjamo da je u taj rad na crno upleteno više osoba, jer postoji i suradnja sa zubnim tehničarima', kaže sugovornik Slobodne, koji posebno upozorava na trgovce i kaže da su uočili i takve kojima 90 posto robe u dućanu nije prijavljeno.

'Mi nećemo stati. Zaista jesmo ilegala, ali umrežavamo se sve više jer su ljudi ogorčeni. 'Male ljude' svatko vara i hoćemo da se čuje naš glas. Pogledajte samo kako se u prodavaonicama zloupotrebljavaju paragon blokovi, na kojima nema ni šifre artikla ni matičnog broja tvrtke, ničega osim cijene.

Tako se prodaje švercana roba, novac se sprema u džep i sva dobit ide takvom kradljivcu. Skupljamo sve takve račune i prijavljivat ćemo takve trgovce', kaže 'ilegalna zadarska grupa'.

'Kao građani grada Zadra osjećamo dužnost prijaviti svaku nepravilnost i nepravdu koju vidimo u svojoj sredini, kao i ljude i firme koje iskorištavaju društvo i državu tako što obavljaju svoju djelatnost van zakona RH, mimo poreznih i drugih obveza, a na štetu svih nas, poreznih obveznika RH', stoji u pismu posljednje prijave.