FILMSKI BIJEG

Gruevski opovrgnuo Zaeva: U životu mi nije padalo na pamet da ulazim u prtljažnik automobila

17.06.2019 u 11:39

Bionic
Reading

Bivši makedonski premijer i aktualni politički azilant u Mađarskoj Nikola Gruevski demantirao je u nedjelju izjavu premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, a koji je za njemačke medije kazao da je Gruevski napustio zemlju u prtljažniku automobila

'U životu mi nije padalo na pamet da ulazim u prtljažnik automobila u bilo koje svrhe', napisao je Gruevski na svojem profilu na Facebooku.

Gruevski je pritom dodao kako Zaev zna da je otišao jer su se u Skoplju vodili politički motivirani procesi protiv njega te da su se u tim procesima unaprijed znale presude. Uz to, nadodao je Gruevski, te procese osobno je naredio Zaev, iako nisu postojali pravni argumenti o počinjenju kaznenih djela.

'Otišao sam jer su mi u zatvoru spremali linč. Istina je da sam otišao brzo, a Zaev je neki dan potrošio četvrtinu televizijske emisije o rezultatima svoje vlade govoreći o meni i o tome kako sam napustio zemlju. Pritom je lagao i izmišljao', napisao je Gruevski.

Bivši premijer nadodao je kako je Zaev nastavio lagati međunarodnim medijima o tome kako je on napustio zemlju.

Aktualni premijer iznio je nepotvrđene detalje o bijegu Gruevskog za ugledni Frankfurter Allgemeine Zeitung, kazavši da se bivši premijer krišom spustio liftom do garaže u kojoj ga je čekao automobil što ga je odvezao u Albaniju. Prema Zaevu, u Albaniji je Gruevskog čekao automobil s mađarskim diplomatskim oznakama koji ga je prevezao do Mađarske.

Na pitanje kako je moguće da bivši premijer napustio zemlju na taj način, Zaev je rekao da je Gruevski prema zakonu vikende provodio kod kuće te da se zakoni nisu mogli mijenjati isključivo zbog njega.

'Pratili smo Gruevskog, ali prema našim zakonima to smo mogli činiti samo ako se kreće u javnosti. Ne i u njegovoj kući', rekao je Zaev.

Prema sjevernomakedonskim medijima, ovo je prvi put da je netko iz vlasti potvrdio dio špekulacija o tome kako je bivši premijer napustio zemlju, za čiji bijeg nitko ne preuzima odgovornost.