RECESIJA IH NE POGAĐA

Grubišić otkrio koliko građani plaćaju Crkvu

11.12.2013 u 15:35

Bionic
Reading

Nezavisni saborski zastupnik Ivan Grubišić upozorio je danas da Katolička crkva dobiva velik novac od hrvatske države bez obveze podnošenja transparentnog izvještaja o tome na što ga troši.

‘Država Crkvi plaća godišnje oko milijardu kuna, od čega 250 milijuna za nadoknade za nacionaliziranu crkvenu imovinu, a 600 milijuna za plaće katehetama’, rekao je Grubišić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru ponovivši svoj poziv crkvenim i državnim vlastima da se dogovore oko revizije ugovora sa Svetom stolicom.

Odnos Crkve i države određen je ugovorima s Vatikanom, ali 1998. godine, kada su oni sklapani, bila su druga vremena. Danas, u vremenu krize, ne bi smjelo biti privilegiranih institucija i pojedinaca, ocijenio je Grubišić podsjetivši kako u sva četiri ugovora stoji klauzula po kojoj se oni mogu mijenjati ako se prilike promijene.

Ako njegova inicijativa ne bude prihvaćena, najavljuje prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o tom pitanju.

Grubišić smatra da bi trebalo uvesti crkveni porez, odnosno da svaki vjernik izdvaja iz svoje plaće i plaća za svoju vjersku zajednicu. 'Židovi će plaćati porez svojoj vjerskoj zajednici, muslimani svojoj, pravoslavci svojoj, katolici svojoj, tko se prizna vjernikom, ali onda smo čistih računa i onda se zna, porez Crkvi plaćaju vjernici, a ne iz državnog budžeta koliko vlast odredi da treba plaćati', istaknuo je Grubišić.

‘Nedopustivo je da se crkvene zgrade oblažu oniksom dok narod raskapa po kantama za smeće’, poručio je.

Također se založio za povratak vjeronauka iz škola u crkvene prostore.