SUSPENZIJA SVEĆENIKA

Grubišić ostaje u Saboru, no pita se je li to pravi put

05.01.2012 u 17:59

Bionic
Reading

Nakon što je prespavao jučerašnji dan te odluku nadbiskupa Marina Barišića kojim ga suspendira iz svećeničkog reda zbog ulaska u Sabor, don Ivan Grubišić u četvrtak je rekao da se nada da će ipak doći do kompromisa, no da ne misli odustati od zastupničkog mandata

Splitski svećenik priznaje da mu je odluka njegovog nadređenog teško pala. Nakon 50 godina svećeničke službe, Grubišić ne smije služiti misu, ispovijedati niti nositi svećeničko odijelo.

'Nakon 50 godina vjernog služenja Crkvi, ostanem malo zabrinut i pred pitanjem je li taj put kojim sam odlučio ići zaista pravi put… Nisam neosjetljiv, no imam pravo na određene stavove', rekao je Grubišić. U isto vrijeme odlučno odbacuje mogućnost odustajanja od Sabora. 'Ne mogu iznevjeriti 66 tisuća birača koji su mi dali povjerenje. Ja nisam u Saboru radi sebe već radi njih i u Saboru ću ostati', odlučan je.

Iako se jučer spominjala žalba Vatikanu i višim instancama, Grubišić nešto takvo danas ne spominje. Pitanje je li na Barišićevu odluku žalba uopće moguća. 'U dopisu nadbiskup ne daje informacije o pravnom lijeku niti je određeno od kada suspenzija stupa na snagu, mora reći od kada do kada traje. Kazne tipa suspenzije moraju biti vremensko određene. Usto je pitanje dozvoljava li se žalba ili je ta odluka diskrecijsko pravo samog nadbiskupa', pojašnjava Grubišić za HTV.

Još jednom je istaknuo da on u Sabor nije ušao sa strankom, već s građanskom inicijativom te da je upravo tu došlo do neslaganja njega i Barišića. Pojašnjava da je bavljenje općim dobrom politika te je on, tom logikom, 50 godina svećeništva djelovao politički.

Što dalje? Splitski svećenik ističe kako sada nastupa status quo. 'Slijede dogovaranja. Ja sam za dijalog. Nisam znao da će do ovog doći, nadao sam se kompromisu, ovo je jedan od najtežih putova kojim sam pošao', zaključio je Grubišić.