TEK SPREMA PRAVI ODGOVOR

Grubišić o kazni Crkve: Ponosan sam!

04.01.2012 u 17:18

Bionic
Reading

Novopečeni nezavisni saborski zastupnik don Ivan Grubišić danas je i službeno kažnjen zbog ulaska u politiku i 'neposluha' splitsko-makarskom nadbiskupu Marinu Barišiću. Svoj stav don Grubišić će detaljno obrazložiti u priopćenju, ali kaže da je zbog kazne ponosan 'jer u ovu močvaru treba unijeti nešto svježeg zraka'

'Nemam komentara, svoj stav ću detaljno obrazložiti u priopćenju pa neka se vidi tko govori istinu, a tko manipulira', rekao je za tportal don Ivan Grubišić zamoljen da prokomentira obrazloženje nadbiskupa mons. Marina Barišića. Splitski će se svećenik obratiti višoj crkvenoj vlasti, a to bi mogla biti Hrvatska biskupska konferencija ili Kongregacija za biskupe u Rimu, piše Hina.

Barišić je, naime, objasnio kako se na kaznu odlučio nakon 'višekratnih upozorenja, opomena i osobnog razgovora s don Ivanom Grubišićem, koji se ne želi pokoriti onomu što mu je zakonom zabranjeno, već i dalje ustrajava u neposlušnosti'.

'Kazna obustave – suspenzije čina vlasti Svetoga reda don Ivanu Grubišiću, posljedica je: aktivnog sudjelovanja u politici, osnivanjem stranke – tzv. Građanske inicijative, prihvaćanja javne službe saborskog zastupnika, koja sa sobom nosi sudjelovanje u vršenju građanske vlasti, nepriličnog ponašanja koje je tuđe svećeničkom pozivu te ustrajnog neposluha prema svojem Ordinariju', stoji u priopćenju Ordinarijata splitsko-makarske nadbiskupije. Barišić je, tvrdi, bio prisiljen na drastične mjere 'jer su svi pokušaji da se Grubišića odvrati od kršenja crkvene discipline bili uzaludni'.

Dok Barišić tvrdi da je 'žalosna srca', srce don Ivana Grubišića uopće nije žalosno, dapače: 'Ponosan sam jer u ovu močvaru treba unijeti nešto svježijeg zraka.