PODJELA VELEPOSLANSTAVA

Grubiša siguran, Grdešić i Goldstein na čekanju

22.02.2012 u 15:19

Bionic
Reading

Za sada je sigurno samo da će Damir Grubiša biti budući veleposlanik Hrvatske u Rimu, dok imena Ive Goldsteina i Ivana Grdešića kao budućih veleposlanika u Parizu i Londonu još uvijek nisu sigurna, upozorava naš diplomatski izvor

'Razgovori u Vladi traju i o nekim imenima je donesena odluka, o nekima se još pregovora. Vidjet ćemo što će biti', kazao nam je sugovornik iz diplomatskih krugova. Otkriva da postoji 15 ljudi o kojima se vode pregovori za veleposlanička i konzulska mjesta koja su upražnjena do konca 2011. godine. Sada će biti i više jer su neki povučeni.

Razgovori se za sada tek vode unutar Vlade i kada se složi lista predsjednik Ivo Josipović će dati usmenu suglasnost.

U sukobu između predsjednika i bivšeg ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića osnovna polemika se vodila oko toga da u diplomatsku službu trebaju ići samo profesionalni diplomati, a ne da se u veleposlanstvima uhljebljuju političari i slični zaslužni kadrovi određenih stranaka. Međutim, među imenima koja se vrte kao kandidati i nema 'problematičnih' kadrova. Grubiša je najbolji hrvatski stručnjak za međunarodne odnose, Ivo Goldstein nije član nijedne političke stranke, vrsni je povjesničar, ali bi mu nedostatak mogao biti izostanak diplomatskog iskustva. Kod Ivana Grdešića situacija je ponešto drukčija jer su se tim stručnjakom za politički sustav Hrvatske vukli repovi nakon veleposlaničkog mandata u Washingtonu.

Naš sugovornik iz diplomatskih krugova navodi da će u MVEP-u nastojati popuniti veleposlanička mjesta postojećim kadrom, odnosno karijernim diplomatima iz kuće, koliko je to moguće. Odnosilo bi se to i na ljude koji dosad nisu bili u diplomaciji u inozemstvu, ali su stekli iskustvo i znanje radeći u ministarstvu kod kuće.