ZATRAŽIO OPROST

Groening priznao moralnu krivnju za strahote u Auschwitzu

21.04.2015 u 16:21

Bionic
Reading

'Računovođa iz Auschwitza', 93-godišnji Oskar Groening, priznao je u utorak na sudu u Luenenburgu moralnu odgovornost za svoju ulogu u strahotama počinjenim u tom nacističkom logoru i zatražio oprost

'Nema dvojbe da snosim moralnu odgovornost', rekao je Groening u sudnici u Luenenburgu, gdje mu je danas počelo suđenje za sudioništvo u teškom ubojstvu 300.000 osoba.

'Molim vas za oprost', poručio je u izjavi pročitanoj na sudu. Nekoliko ljudi koji su preživjeli nacistički teror, slušalo ga je iz galerije.

Zanijekao je, međutim, da je izravno sudjelovao u ubojstvima. 'O kaznenoj odgovornosti ćete vi odlučiti'.

Bude li proglašen krivim, prijeti mu od tri do 15 godina zatvora.

Nakon što se kao mladić dobrovoljno prijavio u elitni Waffen-SS, Groening je služio u Auschwitz-Birkenauu, najvećem koncentracijskom logoru koji je organizirala nacistička Njemačka u Drugom svjetskom ratu, u kojem je ubijeno više od milijun ljudi, većinom židova.

Njemački časopis Spiegel Groeninga je, u profilu koji je 2005. napravio o njemu, nazvao 'računovođom Auschwitza'. Groening je tad pričao o vremenu koje je proveo u Auschwitzu i nije zanijekao da su se ondje dogodila masovna ubojstva.

Groening je optužen za pomoć u skrivanju prtljage zatvorenika. 'Tako su uništavani tragovi masovnih ubojstava prije dolaska idućih zatvorenika', navelo je tužiteljstvo iz Hanovera. Također je i brojao novac pronađen u osobnim stvarima zatvorenika i slao ga u stožer SS-a u Berlin.

Poslije rata je nakratko završio u britanskom zarobljeništvu, a nakon puštanja radio je u tvornici stakla u Luenenburgu i, ne skrivajući se, mirno živio sa ženom i djecom. Davao je intervjue u kojima je pričao o užasima iz logora, ali je i uvijek isticao da nije sudjelovao u ubojstvima.

Izvođenje pred sud omogućila je promjena zakona u Njemačkoj. Prije se bivšim nacistima moralo dokazati da su osobno sudjelovali u ubojstvima, a sada im se može suditi i za sudioništvo.

Medijsko zanimanje za suđenje je veliko i u velikoj sudnici u Lueneburgu za predstavnike medija je rezervirano 60 mjesta, od koji 23 za inozemne novinare. Predviđeno je održavanje 27 ročišta, a suđenje bi trebalo završiti 29. srpnja.

Njegovo suđenje moglo bi posljednje nekog bivšeg nacista. Dvanaestak preliminarnih istraga u tijeku je u Njemačkoj, ali su izgledi da se privedu kraju dovedeni u pitanje zbog dobi osumnjičenih.