ZAŠTITARI ILI NEŠTO VIŠE?

Grmoja: Sutra istječe ugovor Mosta s tvrtkom Ponjevića i Reljića

07.01.2016 u 19:17

Bionic
Reading

Most još ne zna hoće li produljiti jednomjesečni ugovor o korištenju usluga zaštitarske tvrtke General Security koji istječe sutra i odnosi se na angažman isključivo tehničke, a ne savjetničke prirode, kazao je tportalu glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja. Angažman dotične tvrtke koju vodi Enimark Ponjević privukao je pažnju javnosti i s obzirom na to da je u njoj glavni savjetnik za sigurnost Smiljan Reljić, ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova te bivši ravnatelj Službe za zaštitu ustavnog poretka

Bilo je već tijekom kampanje trganja Mostovih plakata i bannera, podsjetio je Grmoja, a kasnije je u medijima prilično odjeknulo kada je na pregovore Mosta s HDZ-om i SDP-om ušetao nepozvan i nijednoj od te tri strane pripadajući građanin. Uostalom i čelnik Mosta Božo Petrov postao je najtraženija politička figura, napominje Grmoja objašnjavajući angažman tvrtke General Security.

Angažman dotične tvrtke koju vodi Enimark Ponjević privukao je dodatnu pažnju javnost i s obzirom na to da je u njoj glavni savjetnik za sigurnost Smiljan Reljić, ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova te bivši ravnatelj Službe za zaštitu ustavnog poretka. Postavilo se odmah pitanje, pogotovo uslijed Mostova inzistiranja na MUP-u u pregovorima oko formiranja vlade te Grmojinih tvrdnji o navodnom policijskom praćenju Bože Petrova, koju je navodno zloupotrijebio tehnički resorni ministar Ranko Ostojić, pruža li General Security Mostu osim zaštitarskih i neke druge usluge kojima se bavi i/li i one savjetodavno-političke prirode?

Grmoja takvu mogućnost odbacuje u razgovoru za tportal i tvrdi da je riječ isključivo o tehničkoj zaštitarskoj podršci na koju su se odlučili na inicijativu Stanislava Linića, inače supruga Mostove saborske zastupnice Ines Strenje Linić. Oni su se ponudili za angažman, njima je to bio izazov i trebala im je promocija jer su nova tvrtka, kaže Grmoja (premda je General Security registriran još 2002. – op. a.) i dodaje da je sklopljen ugovor na mjesec dana na jednu kunu plus PDV. Na njih oko pregovora ne računamo, ističe Grmoja i upitan za mogućnost protuusluge tvrdi da zauzvrat ništa nisu tražili, niti bi im bilo što dao.

Na opasku da zaštitarske usluge nisu baš tako jeftine i da iako je, kako tvrdi riječ o promociji, svakako imaju veću vrijednost i pitanje kako to kane prikazati u izvještaju i kane li to prijaviti Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa jer je riječ o poklonu težem od 500 kuna odnosno svojevrsnoj donaciji, Grmoja samo ponavlja da tu nije riječ ni o kakvom poklonu i da je to bio njihov izbor raditi za tu cijenu. U svakom slučaju, ugovor završava 8. siječnja odnosno sutra, kazao je Grmoja i dodao kako misli da neće biti produljen jer za tim nema potrebe, ali da to još ne zna.

Što se pak tiče njegove političke budućnosti pogotovo u svjetlu inzistiranja Mosta na resoru unutarnjih poslova i interesu za sigurnosno-obavještajni sustav, pitali smo Grmoju i hoće li se on možda ipak prihvatiti neke funkcije na tom polju ili možda biti ministar unutarnjih poslova, a on je to odbacio. Odnosno, tvrdi da bi se toga prihvatio tek i isključivo onda kada bi u Mostu rekli da nemaju nikoga drugoga te ne bi napustio Petrova.

Međutim, imamo mi svoje ljude za to, naglasio je Grmoja i napomenuo da vlada ionako tek - ako će je biti jer pregovori traju - mora biti formirana, a on se vraća u Metković na svoje staro mjesto zamjenika gradonačelnika odnosno gradonačelnice. Naime, ako i kad Petrov bude u izvršnoj vlasti, na čelo Metkovića doći će, kaže Grmoja, Petrovljeva zamjenica Katarina Ujdur