promjena vremena

Grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom zahvatilo Hrvatsku, kaos na autocesti...

07.07.2019 u 14:12

Bionic
Reading

Grmljavinsko nevrijeme koje su najavili prognostičari najprije je stiglo u Istru i na Kvarner. U ranim popodnevnim satima tmurni oblaci nadvili su se nad Kvarnerom, a potom je u zaleđu Rijeke i Gorskom kotaru krenula tuča. Tuča je zahvatila i dijelove Hrvatskog zagorja

Nakon što je počelo nevrijeme temperatura zraka u Rijeci je za 10 minuta pala za osam stupnjeva. U kratkom vremenu palo je 20 litara kiše, zabilježen je i udar vjetra od 75 kilometara na sat.

Kako javlja portal Zagorje.com sitnija tuča padala je u Krapinskim Toplicama, Klanjcu, Tuheljskim Toplicama, Tuhlju, Donjoj i Gornjoj Stubici, Lugu Zabočkom, Svetom Križu Začretju dok je veća tuča padala je u Klokovcu, Čretu u Krapinskim Toplicama, u Budinščini, Maloj Erpenji, Hršak Bregu, Benkovom u Pregradi, okolici Krapine...

Tuča kod Delnica stvorila je gotovo zimske uvjete na cestama.

Istramet javlja da su se, usprkos velikoj opasnosti, a sve kako bi zaštitili svoje automobile od tuče brojni vozači zaustavljali ispod nadvožnjaka u potpunosti blokirajući autocestu. Pritom nije pušten prolaz čak ni za vozila hitnih službi. Neki su vozači blokirali i tunele!

Europski centar za predviđanje oluja (ESTOFEX) za nastavak dana izdao je najžešći 3. stupanj upozorenja za dijelove Hrvatske i Italije. Unutar 3. stupnja upozorenja nalazi se i Istra, a tako žestokom upozorenju prosječno možemo svjedočiti tek jednom do dva puta godišnje.

HAK: Oprez na cestama zbog povremeno jakih pljuskova

U središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru te Slavoniji i Baranji kolnici su mokri ili vlažni i skliski, a zbog povremeno jakih pljuskova moguće je naići i na veću količinu vode koja se zadržava na kolnicima, upozoravaju u nedjelju poslijepodne iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Vozačima savjetuju da održavaju sigurnosni razmak između vozila, a upozoravaju i na opasnost od mogućih odrona.

Zbog prometne nesreće na Jadranskoj magistrali u Starigradu kod Senja promet teče jednim trakom.

Podsjetimo prognoza DHMZ-a navela je da će u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu će tijekom dana biti promjenljivo, i da je drugom dijelu dana kada je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme.

U Dalmaciji će prevladavati sunčano, a poneki pljusak moguć je prema kraju dana, izglednije na sjevernom dijelu.

Na kopnu će umjeren, u gorju i jak jugozapadnjak poslijepodne okrenuti na sjeverni vjetar.

Na Jadranu će puhati većinom umjereno jugo i jugozapadnjak, koje će prema večeri na sjevernom dijelu zamijeniti bura. Najviša dnevna temperatura kretat će se većinom između 28 i 33 stupnja.

Kolnici su mokri i skliski u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju. Mogući su odroni. Zbog povremeno jakih pljuskova kiše moguće je naići na veću količinu vode koja se zadržava na kolniku.

  • +13
Olujni oblaci nad Zagrebom Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL
Vremenska prognoza 06.07.2019. Izvor: Screenshot / Autor: dhmz
Tuča u Zagorju Izvor: Društvene mreže / Autor: zagorjecom TV