hrvatski sabor

Grlić Radman zastupnicima: Podržite amandman da odluka o isključivom gospodarskom pojasu stupi na snagu 1. veljače

21.01.2021 u 10:25

Bionic
Reading

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman pozvao je u četvrtak zastupnike da podrže Vladin amandman na saborsku odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa (IGP) kojim bi ona stupila na snagu 1. veljače

"Time ćemo stvoriti uvjete za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u punom sadržaju koji Hrvatskoj po međunarodnom pravu i pripada“, naglasio je ministar u Saboru.

Podsjetio je da je Sabor 18. prosinca prošle godine podržao prijedlog odluke o proglašenju IGP-a u Jadranskom moru i zadužio Vladu da na trilateralnom sastanku u siječnju ove godine, između Hrvatske, Italije i Slovenije, podupre snaženje suradnje u svjetlu proglašenja isključivih gospodarskih pojaseva Hrvatske i Italije u 2021., a nakon čega bi se formalno donijela odluka o proglašenju IGP-a u Jadranu.

Imajući na umu kako je predloženom odlukom potrebno utvrditi i datum stupanja na snagu Odluke te u tom smislu posljedično i datum proglašenja IGP-a, Vlada je 14. siječnja ove godine Saboru podnijela amandman kojim se utvrđuje da Odluka stupa na snagu 1. veljače ove godine, naveo je ministar.

Video: Sanjin Strukić/PIXSELL

Podsjetio je da je prvi trilateralni sastanak na ministarskoj razini održan već 19. prosinca u Trstu, dakle dan nakon saborske odluke, da je na njemu usvojena zajednička izjava kojom je potvrđena vizija Jadranskog mora kao mosta koji ujedinjuje sve narode toga područja te izvora bogatstva i prosperiteta za sve.

  • +6
Sjednica Hrvatskog sabora 21. siječnja 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Najavio je da će se prvi sastanak trilaterale na ekspertnoj skupini održati 29. siječnja ove godine putem video-konferencije.

Taj sastanak pružit će temelj i bit će svojevrsna priprema za rad na pojedinim prijedlozima i programima na stručnoj razini, kako bi se pripremio sastanak na ministarskoj razini u ožujku ove godine, kazao je Grlić-Radman.