ministar vanjskih poslova

Grlić Radman priznao da nije znao za ksenofobne stavove svoje prve suradnice dok je bio veleposlanik u Berlinu

19.08.2019 u 16:58

Bionic
Reading

Goran Grlić Radman, ministar vanjskih i evropskih poslova (MVEP) na konferenciji za medije kazao je kako nije znao za ksenofobne stavove Elizabete Mađerević, prve tajnice u hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu kojoj je donedavno bio šef/veleposlanik u Njemačkoj. Mađerević je, nakon što su mediji otkrili njene postove na Facebooku, suspendirana, utvrđene su teške povrede službeničke dužnosti i provest će se postupak pred Službeničkim sudom

'Došla je krajem siječnja u Berlin temeljem internog natječaja umjesto kolege koji je išao u mirovinu. Ja nisam u Facebooku, ne znam što ljudi pišu. Razgovarali smo o tekućim temama u Berlinu', kazao je ministar, a na novinarsku opasku da migrati, protiv kojih je govorila Mađarević, jesu tekuća tema, dodao je da 'mi imamo europske stavove kad su migranti u pitanju.

Naveo je da ona ima pravo na pravni postupak, te da je danas obavila razgovor s glavnim inspektorom.

'Utvrđene su činjenice koje ukazuju na tešku povredu službeničke dužnosti, čeka se odluka službeničkog suda i očekujemo sankcije. Obvezni smo provesti postupak. Očekujemo, iako ne prejudiciramo odluku sudstva, sankciju primjerenu tako teškim povredama. Zapisnik o slučaju je napravljen i onog trenutka kada počne postupak pred sudom kolegica, koja je sada opozvana, bit će pod suspenzijom. Diplomat nije nikada privatna osoba, postoji mogućnost raskida radnog odnosa. Sudu moramo podastrijeti dokaze, nema govora o hakiranju njenog profila', kazao je ministar.

Upitan, s obzirom da je ona dugo je u službi kako se nije znalo kakvi su njeni stavovi s obzirom da je još 2015. godine pisala protiv politike Angele Merkel ministar je naveo da kada ste diplomat onda se morate ponašati kao diplomat i provoditi službenu politiku.

'Nema privatnog života kada ste diplomat. Napravljena je šteta Hrvatskoj. Netoleranciji nema mjesta u MVEP-u', naveo je Grlić Radman.

Na pitanje je li napravljen sigurnosni propust s obzirom da je ona kao diplomat morala proći sigurnosnu provjeru naveo je kao se može i o tome razgovarati.

  • +18
Goran Grlić Radman Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX