šef diplomacije

Grlić Radman o zarobljenom Hrvatu, slovenskoj prijetnji blokadom i Milanoviću: Ne vrijeđa me što me zove Jesenjinom sa Zrinjevca

13.05.2022 u 20:40

Bionic
Reading

'Šanse su velike. Ulažemo diplomatske i političke napore kako bismo dočekali njegovo oslobađanje. Ovog trenutka ne mogu toliko govoriti. Poduzimamo sve što je bitno. Ja sam optimističan osobito nakon što smo vidjeli ove slike', rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman o snimci sa zarobljenim Hrvatom s kojim je razgovarao srpski novinar

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je kako još uvijek imamo veleposlanstvo u Moskvi i Kijevu te da im je 'život hrvatskog državljanina prioritet'.

'Najvažniji', dodao je Gordan Grlić Radman gostujući u Dnevniku Nove TV.

Komentirajući slovensku prijetnju blokadom u Schengen, kaže kako se blokada pojavila kao 'jedna riječ koja se često vrti u medijskom prostoru'. 

'Uvjeren sam da ćemo sve naše odnose koji su dosada bili jako dobri, ojačati, nastaviti suradnju', rekao je i dodao kako je to u interesu Slovenije.

'To je u europskom duhu', kazao je dodavši da je činjenica da će hrvatski ulazak u Schengen biti najvažniji Slovencima koji ljetuju kod nas, glavni argument.

'Hrvatsku u šengenskom prostoru žele slovenski građani kako bi nesmetano mogli prelaziti preko hrvatske granice. Negdje oko 100.000 građana prođe, oni su najprisutniji na Jadranu', kaže ministar.

Grlić Radman ranije je tijekom dana rekao da ga zovu kolege iz i raspituju se o Milanovićevim prijetnjama da će Hrvatska Finsku i Švedsku blokirati pri pokušaju ulaska u NATO.

'Interesiraju se. Pitaju misli li predsjednik to ozbiljno i je li to hrvatska vanjska politika. Pitaju me hoćemo li doista zaustaviti pristup Finske i Švedske u NATO', dodaje ministar. Kaže kako je razgovarao s finskim ministrom i švedskom ministricom. 

'Ona me nakon predsjednikovih izjava nazvala dosta zabrinuto i čudu 'Zar je to moguće?'. Hrvatska je predana NATO savezu. Bila je jako zabrinuta', kaže Grlić Radman. Poslije im, kaže, objašnjava da hrvatska Vlada podržava članstvo Finske i Švedske, da će uputiti u Sabor ratifikaciju i da će Sabor to prihvatiti'.

Kaže da postoji mogućnost da hrvatski veleposlanik bude pozvan u Finskoj na razgovor.

Iako se na domaćem terenu često vrijeđaju, vani hrvatski političari ne ogovaraju jedni druge. Kada su vani, štite institucije zemlje. Grlić Radman kaže da ga ne vrijeđa što ga Zoran Milanović zove Jesenjinom sa Zrinjevca.

'Ponaša se kao da je u kampanji. Nije narativ jednog predsjednika. On svojim razgovorom snižava razinu kulturnog dijaloga. I čini nam reputacijsku štetu koju mi nastojimo peglati', kaže.