bruxelles

Grlić Radman i još nekoliko europskih ministara uvjereni da je NATO potreban i da ima budućnost

11.11.2019 u 13:59

Bionic
Reading

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da je neupitna budućnost NATO-a, za kojeg je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da je doživio 'moždanu smrt'

'NATO štiti transatlantsku sigurnost, njegova je uloga nedvojbena i njegova budućnost neupitna', rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku šefova diplomacija zemalja članica EU-a.

'Vjerujem u budućnost NATO-a, vjerujem da nam je potreban za zaštitu naših vrijednosti, mira i stabilnosti', dodao je Grlić Radman.

Više ministara zemalja članica branilo je NATO-a nakon što je Macron u intervjuu za britanski tjednik The Economist ustvrdio da je taj Savez doživio 'moždanu smrt' i da se Europa ne može više na njega oslanjati kada je u pitanju njezina sigurnost.

'Slažem se francuskim predsjednikom da trebamo razmisliti što možemo učiniti više za našu sigurost, ali to želimo učiniti zajedno s NATO-om, a ne protiv njega', rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

'NATO nam je potreban za zaštitu naših vrijednosti, mira i stabilnosti', rekao je slovački šef dipomacije Miroslav Lajčak, dodajući da Macronova izjava nije 'bila od koristi'.

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn rekao je da je 'Macron u pravu kada napada razinu koordinacije unutar NATO-a' i da to ne znači 'da on propituje NATO kao vojni mehanizam'.