odjeci sastanka s pompeom

Grlić Radman: Hrvatska nije potpisala nikakav dokument u kojemu se traži da ne surađuje s Kinom

04.10.2020 u 14:17

Bionic
Reading

Na aktualna pitanja hrvatske vanjske politike u Točki na tjedan odgovarao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Komentirajući posjet američkog državnog tajnika Mikea Pompea u Hrvatsku, Grlić Radman je kazao da su odnosi Hrvatske s američkom administracijom fantastični.

'Susreti na visokoj razini vrlo su intenzivni, oni se ne moraju događati svake godine', rekao je Grlić Radman za N1, dodavši da je obrambena suradnja sa SAD-om vrlo dobra.

Činjenica da za vrijeme Pompeova posjeta nije objavljena vijest o ukidanju viza za hrvtskog ministra nije razočaravajuća. Grlić Radman "u vrlo skoro vrijeme" očekuje ukidanje viznog režima za SAD.

Grlić Radman je kazao i da vojna suradnja sa SAD-om ne bi bila narušena, ne odluči li Hrvatska kupiti njihove borbene zrakoplove. "Na taj se način uopće nije razgovaralo. Govorili smo o svim temama od nacionalnog interesa", rekao je Grlić Radman.

Upitan s kim Hrvatska igra, s Kinom ili SAD-om, Grlić Radman je rekao da Hrvatska podržava sve odnose koji se baziraju na partnerstvu i poštivanju pravila. "Sigurno da je Hrvatska kao članica Europske unije zagovaratelj jedinstvenog europskog tržišta", rekao je Grlić Radman.

Na upit je li s odlaskom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović zamrla Inicijativa tri mora ministar je rekao da nije te da je s Pompeom razgovarao da tajništvo Inicijative bude u Zagrebu.

"Inicijativa tri mora je europski projekt i nije nikakav oponent Kini. Ona prepoznaje potrebe regije 12 zemalja, gospodarska platforma kako bi se jačala prije svega prometna infrastruktura", rekao je Grlić Radman.

  • +6
Mike Pompeo, Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic / CROPIX

Upitan zašto je s Pompeom razgovarao o tome gdje će biti tajništvo, ako je Inicijativa europski projekt, Grlić Radman je rekao da je SAD partner i saveznik s kojim se razgovara.

Odgovarajući na pitanje je li Pompeo od Hrvatske tražio da se potpiše dokument da se s Kinom neće surađivati na sigurnosnoj razini. Dodao je da Hrvatska nije potpisala nikakav dokument u kojemu se traži da se ne surađuje s Kinom na sigurnosnoj razini.

Na upit vodi li Hrvatska računa o tome poštuju li zemlje s kojima gospodarski surađuje ljudska prava ministar je kazao da je teško to sagledavati u svijetu punom izazova.

'Živimo u relativno opasnom vremenu, gdje je sve jako osjetljivo. Odnosi, predanost prema miru i stabilnosti, građenje dobrih odnosa je nužnost, a izoliranje situacija koje ugrožavaju mir, stabilnost i ljudska prava, Hrvatska se opredijelila za univerzalne stečevine. To i jest jedna od tekovina demokratskog društva', rekao je Grlić Radman.

Upitan može li novac za obnovu koje Hrvatska treba dobiti od Europske komisije, 22 milijarde eura, biti ugrožen korupcijskim aferama, ministar Grlić Radman rekao je da ne može.

Govoreći o stanju u BiH, Grlić Radman je rekao da Hrvatska nastoji pomoći stabilnosti u toj zemlji, a da ona može biti postignuta jedino ravnopravnošću sva tri konstitutivna naroda. "Gospodin Komšić nije legitimno izabran, ne radi na interes hrvatskog naroda i on to sam zna", rekao je Grlić Radman.

Govoreći o sukobu predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, Grlić Radman je rekao da njega nema.

Predsjednik Vlade nije u sukobu s predsjednikom. To je nametnuta tema. Vlada radi svoj posao, imamo gustu agendu, puno strateških projekata, radimo reforme, rekao je Grlić Radman.

Čeka se određeni broj veleposlanika, ali to ćemo vidjeti. Možemo govoriti i o ovoj godini, a možemo govoriti i o idućoj godini. Možemo govoriti pro futuro, rekao je Grlić Radman, dodavši da nije važno da se predsjednik i premijer svaki dan sastaju oko imena veleposlanika.

Čeka se nekoliko imena, rekao je ministar vanjskih poslova, dodavši da ima određeni broj veleposlanika kojima istječe mandat, među kojima su Vatinkan, Japan, Ženeva, i konzulat u Iraku.