grčka

Grlić Radman: EU treba pokazati da je posvećena proširenju

24.02.2020 u 11:38

Bionic
Reading

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u ponedjeljak u Grčkoj da EU treba pokazati jasnu posvećenost europskoj budućnosti jugoistoka Europe i vjeruje da će zagrebački samit u svibnju poslužiti kao 'uporišna točka pozitivnih promjena'

'Europska unija mora poslati jasan signal da ostajemo posvećeni europskoj budućnosti jugoistoka Europe', rekao je ministar vanjskih i europskih poslova zemlje predsjedateljice EU-om na marginama konferencije o europskoj perspektivi zapadnog Balkana 'Od Soluna do Zagreba'.

Podsjetio je da je Hrvatska zahtjev za članstvo u Uniji podnijela 2003. za vrijeme grčkog predsjedanja EU-om te je zahvalio Grčkoj na 'stalnoj i snažnoj potpori europskom proširenju'.

Grlić Radman vjeruje da će sastanak na vrhu u Zagrebu u svibnju 'poslužiti kao uporišna točka tih pozitivnih promjena i odluka prema politici proširenja' i nada se otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom koje su u listopadu blokirane na putu prema EU-u.

Novi prijedlog metodologije Europske komisije koja je objavljena početkom veljače opisuje 'dobrim i pozitivnim korakom' i dodaje da će se Hrvatska i dalje zalagati za 'vjerodostojnu i učinkovitu politiku proširenja temeljenu na zaslugama i ispunjavanjem svih kriterija'.