200-TINJAK OBOLJELIH

Gripa se u Hrvatskoj tek zahuktava

03.01.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Iako se liječnicima svaki dan širom Hrvatske javljaju novi oboljeli od gripe, epidemiolozi ističu da situacija zasad nije dramatična te da se gripa još nije pošteno razmahala

'Ima novih slučajeva, ali ne težih', rekao je za tportal epidemiolog, dr. Borislav Aleraj iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

'Smatramo da je to još uvijek početak. Svaki dan potvrdi se više novih pozitivnih nalaza u laboratoriju, međutim svi podaci govore da gripa još nije uzela maha. Porast broja infekcija mogao bi se očekivati ovih dana nakon bliskih druženja tijekom blagdana, s ponovnim početkom škole te s razvojem brojnih drugih okolnosti koje pogoduju širenju gripe', kaže dr. Aleraj.

'Nastojimo umanjiti te efekte na razne načine, osobito cijepljenjem rizičnih skupina. U trenutku kada se bolest već dogodi potrebno je, uz nadu da će u najvećem broju slučajeva proći samo uz mirovanje, pratiti moguć loš tijek bolesti, poput visokih temperatura koje mogu štetiti osobito djeci. U takvim slučajevima važno je savjetovati se s liječnikom.'

Dosad 200-tinjak oboljelih

'U cijeloj Hrvatskoj dosad je zabilježeno 200-tinjak slučajeva, od kojih je nešto manje potvrđeno. Kod gripe se situacija dosta brzo razvija iz tjedna u tjedan, tako da uvijek ima mogućnosti za iznenađenja.

Ljudi ne bi trebali izbjegavati uobičajene aktivnosti pa ni odlaske u bazene, toplice i slična mjesta, osim ako nemaju neki poseban zdravstveni razlog. Međutim, zna se da svako blisko druženje, u kojem je moguć kapljični prijenos virusa, povećava vjerojatnost infekcije', zaključio je dr. Aleraj.