VREMENSKA STISKA

Greta Thunberg uspjela ustopirati prijevoz preko Atlantika

13.11.2019 u 11:58

Bionic
Reading

Greta Thunberg ustopirala je dvoje australskih youtubera koji će je prevesti iz Amerike na konferenciju UN-a o klimatskim promjenama u Madrid. Šesnaestogodišnja švedska klimatska aktivistica ostala je 'nasukana' u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nakon što je u posljednjem trenutku mjesto konferencije prebačeno iz Čilea u Španjolsku

'Ispada da sam putovala preko pola svijeta u pogrešnom smjeru', rekla je tada aktivistica. Greta Thunberg je iz Švedske u SAD stigla jahtom u kolovozu i od tada je preko Amerike putovala vlakom i električnim automobilom, a koji joj je posudio Arnold Schwarzenegger. Thunberg za putovanja ne koristi prijevozna sredstva koja emitiraju ugljik.

U utorak navečer našla je rješenje za svoj problem - isplovit će prema Europi katamaranom dugim nešto manje od 15 metara s australskim vloggerima Rileyjem Whitlumom i Elaynom Carausu te Engleskinjom Nikki Henderson - profesionalnom jedriličarkom.

Brod koji nosi ime La Vagabonde ne ostavlja gotovo nikakav ugljični trag, a diči se solarnim pločama i hidrogeneratorima koji ga pogone, piše The Guardian. Također ima zahod, za razliku od broda na kojem je u kolovozu plovila iz Velike Britanije do New Yorka, a koji je imao samo kantu. Whitlum i Carausu su youtuberi koji svaki tjedan objavljuju novi videozapis svog putovanja svijetom s 11-mjesečnim sinom. Najpopularniji su jedriličari na Youtubeu, s preko milijun pretplatnika.

>>> Fenomen Grete Thunberg: Napadaju je, smeta im to što je djevojčica, k tome bolesna, a ona im hrabro sipa jezivu istinu u lice

Konferencija UN-a o klimi, poznata kao COP25, trebala je biti održana 2. prosinca u glavnom gradu Čilea, Santiagu, ali je premještena 30. listopada, nakon što su građanski nemiri pogodili tu državu. Ta je odluka ostavila Thunberg samo četiri tjedna da prijeđe pola svijeta. U SAD je stigla u kolovozu, nakon što je tjednima plovila iz Europe. U New Yorku se obratila UN-u zbog klimatske krize, prozivajući vlade zbog izdaje mladih.

Planirala je polako putovati do Čilea preko Amerike, ali premještanje konferencije poremetilo joj je planove. Prije dva tjedna na društvenim mrežama zatražila je pomoć.

'Sada moram pronaći način da prijeđem Atlantik u studenom... Ako bi mi netko mogao pomoći pronaći prijevoz, bila bih zahvalna', napisala je tada.

Whitlum i Carausu upoznali su se na grčkom otoku Iosu, na kojem je ona radila za putničku agenciju, a on je živio na jedrilici.

Par je od 2014. godine prešao više od 65.000 nautičkih milja.

Henderson je vrhunska pomorkinja, a prošle godine, u dobi od 25 godina, postala je najmlađi skiper koji je vodio tim na Clipper Round the World Yacht Race. Njezin tim zauzeo je drugo mjesto.