bivši premijer

Gregurić: Kruna bi bila da Srbi sudjeluju u povorci mira u Vukovaru

11.08.2020 u 11:40

Bionic
Reading

'Imali smo rat, velika razaranja, veliki broj ljudi je poginulo, ali prošlo je 25 godina i za očekivati je da se napravi iskorak koji je napravio Plenković i ostali govornici', komentirao je treći predsjednik hrvatske Vlade Franjo Gregurić govore državnog vrha u Kninu

'Plenkovićev govor je bio državnički, počeo je od povijesti Hrvatske i hrvatskog naroda došao u fazu gdje traži da se definitivno završi s ratom i da dođe do pomirbe. Znam da je to bolna točka jer smo se uvijek pitali je li se rat mogao izbjeći, je li trajalo predugo... Ali Hrvatska je međunarodno priznata i ona je svjetski partner te mora organizirati svoje unutarnje odnose. Na tom tragu je bio i govor Andreja Plenkovića', rekao je Franjo Gregurić gostujući na N1 Televiziji te dodao da je rat iza nas i da se trebamo okrenuti budućnosti.

Potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević došao je na proslavu 25. obljetnicu Oluje u Knin što je izazvalo burne reakcije i u Hrvatskoj i u Srbiji.

'Promatram to iz tog perioda iz 90-ih. Ova nova generacija koja je stasala u Hrvatskoj traži svoj put, razvoj, sigurnost i život u zemlji kao ravnopravni građani koji s ostalima grade Hrvatsku. Mislim da je odlazak u Knin bio hrabar. Ako je Medved spreman otići u kraj gdje je stradavalo srpsko stanovništvo, onda je sasvim logično da i Milošević dođe u Knin', smatra Gregurić.

Komentirajući najavljene posjete predstavnika državnog vrha i drugim mjestima stradanja, rekao je da su to važne geste.

'Kruna toga bilo bi da se Srbi nađu u povorci mira u Vukovaru. Tamo se branila Hrvatska i kupovalo vrijeme da se mi ozbiljnije pripremimo za rat. Nakon toga bi se trebalo okrenuti malo budućnosti', kazao je Gregurić.

Bivši premijer osvrnuo se i na trenutnu ekonomsku situaciju rekavši kako je Vlada učinila dosta poteza da bi se štete koronavirusa sanirale. Vjeruje kako Andrej Plenković radi dobar posao te da je dobro što je Vlada dobila drugi mandat jer 'su puno naučili u prvom'.

Gregurić kaže da je članstvo u EU dobra stvar.

'Ako nismo u stanju ubrati te plodove, bit će velika šteta. Bojim se da nismo dovoljno pri u pripremi i prihvaćanju svega što nas čeka', istaknuo je Gregurić.