ZAŠTITA ARKTIKA

Greenpeace zauzeo rusku naftnu platformu!

24.08.2012 u 12:40

Bionic
Reading

Aktivisti Greenpeacea popeli su se u petak na rusku naftnu platformu na Arktiku kako bi izrazili prosvjed protiv namjere ruskog naftnog diva Gazproma da izvodi bušenja u tom osjetljivom okolišu, priopćio je Greenpeace

'Aktivisti su zauzeli položaje na platformi i imaju zalihe za nekoliko dana', stoji u priopćenju. Šest aktivista, uključujući i čelnika te svjetske udruge za zaštitu okoliša Kumi Naidooa, popelo se na platformu u naftnom polju Prirazlomnoje nakon što su oko četiri sata ujutro pristali gliserima upućenim s broda Greenpeacea koji se nalazi u blizini.

'Jedini način da se spriječe izljevi nafte katastrofalnih razmjera u ovom jedinstvenom okolišu je da se trajno zabrani bušenje', poručio je Naidoo.

Gazprom i Gazprom Neft Shelf, podružnica koja ima dozvolu za Prirazlomnoje u Pečorskom moru - južnom dijelu Barentsovog mora i sjeverno od ruske obale, odbili su komentirati događaj.

Greenpeace će se na Općoj skupštini UN-a založiti za rezoluciju kojom bi se Arktik proglasio svjetskim utočištem te bi se na taj način zabranilo bušenje i prekomjerni izlov ribe. Slično utočište je prije 20 godina proglašeno na Antarktici, kada je zabranjena rudarska industrija.