MASOVNI PROSVJEDI POSTALI NASILNI

Grčki premijer Papandreou ponudio ostavku

15.06.2011 u 20:03

Bionic
Reading

Grčki premijer George Papandreou rekao je u srijedu čelniku konzervativne oporbe da je spreman dati ostavku i otvoriti put osnivanju vlade nacionalnog jedinstva, nakon što su masovni prosvjedi protiv novog plana štednje postali nasilni, a zemlja je na rubu da ne bude u stanju plaćati dugove

Premijer Papandreu iz socijalističke stranke PASOK će to učiniti samo pod uvjetom da se dogovori određeni okvir rada i ciljevi nove vlade, rekli su vladini izvori.

Državna televizija Net TV objavila je ranije da je grčki premijer u telefonskom razgovoru s oporbenim vođom Antonisom Samarasom predložio osnivanje vlade nacionalnog jedinstva, ali samo pod uvjetom da Samaras podupre paket pomoći EU-a i MMF-a.

'Premijer Papandreou razgovarao je danas s gospodinom Samarasom i predložio da, ako se dogovore oko okvira za promjene u zemlji, političkog sustava i određenih ciljeva, da je spreman odstupiti', rekao je Reutersu izvor iz grčke vlade.

Iz oporbene Nove demokracije su priopćili da je ta konzervativna stranka spremna sudjelovati u vladi nacionalnog jedinstva samo ako Papandreou odstupi s dužnosti i ako se ponovno razmotre sporazumi s EU-om i MMF-om.

'Rekli smo premijeru u tom telefonskom razgovoru da ćemo prihvatiti vladu pod dva uvjeta: da Papandreou ne bude premijer i da cilj vlade bude ponovno razmatranje memoranduma s EU-om i MMF-om, kao i srednjoročni porezni plan', rekao je izvor iz Nove demokracije.